SALATKA Z OWOCOW CYTRUSOWYCH Z GRANATEM I PISTACJAMI - CITRUS FRUIT SALAD WITH POMEGRANATE AND PISTACHIOS


Sezon na owoce cytrusowe jest w pełni. Ta sałatka z grejpfrutów i pomarańczy pasuje zarówno na lekkie śniadanie, jak i na lekki deser.

Jej charakter przynosi wspomnienie zapachu gajów pomarańczowych na Bliskim Wschodzie i smaku pomarańczy. Nic nie może równać się ze smakiem świeżego soku z pomarańczy sprzedawanego na ulicznych straganach Jerozolimy.

Wzmocniłam smak cytrusów dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy, przyprawą bardzo popularną w tym regionie, ale i bez tego dodatku sałatka jest smaczna. Całości dopełniają cierpko-czerwone nasiona granatu i zielone pistacje.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

2 grejpfruty
2 sweetie
2 pomarańcze
4 mandarynki
4 kumkwaty
1/2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
nasiona z połowy granatu
¼ szklanki pistacji, posiekanych

Wykonanie:

Grejpfruty i sweetie obieramy ze skory i wycinamy z nich cząstki. Podobnie wycinamy pomarańcze. Mandarynki obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki, oczyszczamy cząstki z włókien. Usuwamy pestki. Kumkwaty kroimy na cienkie plasterki.

Wkładamy owoce do miski, dodajemy 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby smaki się przegryzły.

Podajemy w miseczkach posypane nasionami granatu i posiekanymi pistacjami.

Na podstawie Bon Appetit.