Sezon na owoce cytrusowe jest w pełni.
Ta sałatka z grejpfrutów i pomarańczy pasuje zarówno na lekkie śniadanie, jak i
na lekki deser.
Jej charakter przynosi wspomnienie zapachu
gajów pomarańczowych na Bliskim Wschodzie i smaku pomarańczy. Nic nie może równać się ze smakiem świeżego
soku z pomarańczy sprzedawanego na ulicznych straganach Jerozolimy.
Wzmocniłam smak cytrusów dodatkiem
wody z kwiatów pomarańczy, przyprawą bardzo popularną w tym regionie, ale i bez
tego dodatku sałatka jest smaczna. Całości dopełniają cierpko-czerwone nasiona granatu
i zielone pistacje.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
2
grejpfruty
2
sweetie
2
pomarańcze
4 mandarynki
4 kumkwaty
1/2
łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
nasiona
z połowy granatu
¼ szklanki
pistacji, posiekanych
Wykonanie:
Grejpfruty
i sweetie obieramy ze skory i wycinamy z nich cząstki. Podobnie wycinamy
pomarańcze. Mandarynki obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki, oczyszczamy cząstki
z włókien. Usuwamy pestki. Kumkwaty kroimy na cienkie plasterki.
Wkładamy
owoce do miski, dodajemy 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy. Odstawiamy do
lodówki na co najmniej godzinę aby smaki się przegryzły.
Podajemy
w miseczkach posypane nasionami granatu i posiekanymi pistacjami.
Na podstawie Bon Appetit.
Na podstawie Bon Appetit.