ZIMOWA SALATKA PANZANELLA - WINTER PANZANELLA



Panzanella to włoska sałatka, w której gwiazdą jest chleb. A najlepiej się do tego nadaje chleb czerstwy. Oczywiście jest to jedno z tych dań z kuchni o nazwie cucina povera, czyli biedna kuchnia, wykorzystująca najprostsze, najtańsze składniki.

Panzanellę powinno robić się z czerstwego chleba moczonego w wodzie z octem, ale są zwolennicy ( i ja do nich należę) chleba pieczonego, który nie rozmięka tak szybko. 

Podstawowa wersja – letnia - to panzanella z pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą i bazylią. Tutaj wersja zimowa z pomidorami suszonymi i pieczoną dynią.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

2 szklanki dyni pokrojonej na kawałki o wielkości 2 x 2 cm
1 czerwona papryka
8 pomidorów suszonych
4 grube kromki wiejskiego chleba
4 garście rukoli
2 garście sałaty rzymskiej
½ szklanki dymki
2 łyżki zielonej pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy

½ szklanki struganego parmezanu

Wykonanie:

Dynię kroimy na kawałki o wielkości 2x2 cm. Układamy dynię na blasze, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy 2 ząbki czosnku i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na osobnej blaszce pieczemy chleb pokrojony lub porwany na kawałki o rozmiarach 2 x 2 cm.

Również w tym samym czasie pieczemy w piekarniku czerwoną paprykę, aż skórka będzie poczerniała. Przekładamy paprykę do miski i przykrywamy folią aby się trochę zaparzyła i skórka łatwiej zeszła. Obieramy ze skóry, usuwamy z wnętrza pestki i kroimy paprykę na kawałki o wielkości 1 x 1 cm.

Pomidory suszone kroimy ma kawałki o wielkości 1 cm. Dymkę kroimy na plasterki. Pietruszkę siekamy.

Do miski wkładamy sałatę i rukolę, do tego dodajemy dynię, paprykę, pomidory suszone, dymkę i pietruszkę. Na koniec dodajemy grzanki z chleba. Całość polewamy sosem przyrządzonym z  octu winnego i oliwy i doprawionego solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.

Wykładamy sałatę na talerze, posypujemy po wierzchu struganym parmezanem.

Inspirowałam się przepisem na panzanellę z książki Michaela Chiarello Casual Cooking.