Próbowałam sobie
przypomnieć gdzie odkryłam przepis na te marchewki, ale niestety nie pamiętam.
Robię je od dość dawna.
To bardzo proste danie,
ale wyjątkowo smaczne. Marchewki są glazurowane z maśle i miodzie. Na koniec
podlewamy je balsamico, który sprawia, że nabierają słodko-kwaśnego smaku.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
8 marchewek
łyżka masła
sól i pieprz
łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego albo więcej do smaku
świeży majeranek
Wykonanie:
Marchewki myjemy, obieramy
i kroimy na ćwiartki, a następnie słupki o długości 10 cm.
Wkładamy marchewki do
płaskiego rondla, podlewamy wodą, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy na małym
ogniu aż marchewki będą półtwarde.
Następnie dodajemy do
marchewek masło oraz miód, i gotujemy delikatnie obtaczając marchewki w maśle i
miodzie, karmelizując je.
Gdy marchewki będą dobrze
obtoczone w maśle i miodzie dodajemy do nich balsamico. Chwilę podgrzewamy mieszając
aby balsamico dobrze pokryło wszystkie marchewki.
Podajemy posypane świeżymi
listkami majeranku.