MARCHEW KARMELIZOWANA W MIODZIE I BALSAMICO - CARROTS GLAZED WITH HONEY AND BALSAMICO



Próbowałam sobie przypomnieć gdzie odkryłam przepis na te marchewki, ale niestety nie pamiętam. Robię je od dość dawna.

To bardzo proste danie, ale wyjątkowo smaczne. Marchewki są glazurowane z maśle i miodzie. Na koniec podlewamy je balsamico, który sprawia, że nabierają słodko-kwaśnego smaku.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

8 marchewek
łyżka masła
sól i pieprz
łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego albo więcej do smaku

świeży majeranek

Wykonanie:

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie słupki o długości 10 cm.

Wkładamy marchewki do płaskiego rondla, podlewamy wodą, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu aż marchewki będą półtwarde.

Następnie dodajemy do marchewek masło oraz miód, i gotujemy delikatnie obtaczając marchewki w maśle i miodzie, karmelizując je.

Gdy marchewki będą dobrze obtoczone w maśle i miodzie dodajemy do nich balsamico. Chwilę podgrzewamy mieszając aby balsamico dobrze pokryło wszystkie marchewki.

Podajemy posypane świeżymi listkami majeranku.