Sałatka szefa kuchni to bardzo
popularna sałatka, w której skład zawsze wchodzą mięsa różnego rodzaju, ser
oraz jajka. Wszystko to podane na łożu z sałat z dodatkami warzyw.
Jest to bardzo kolorowa, pożywna a
zarazem lekka sałatka. Moją zrobiłam z salami i sera cheddar, ale szynka, żółty
ser typu gouda to klasyczne dodatki.
Sałatę polałam świeżym, lekko
czosnkowym, koperkowym sosem na bazie maślanki. Bardzo smaczne zestawienie.
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
½ szklanki
szynki lub salami pociętego w paski
1
szklanka sera gouda lub cheddara pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
4
jajka
2 duże
pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych
1
szklanka selera naciowego pokrojonego w ukośne plasterki
1 duża
marchewka pokrojona obieraczką na długie wstążki
2
szklanki rukoli
2
szklanki sałaty rzymskiej
listki
pietruszki
dymka
1 łyżka
majonezu
¼ szklanki
maślanki
1 łyżeczka
miodu
sok z
cytryny
2 łyżki
oliwy
sól i pieprz
1
ząbek czosnku
garść koperku
Wykonanie:
Salami
lub szynkę kroimy na paski. Ser kroimy w kostkę o boku 1 cm. Jajka gotujemy na
twardo, studzimy, obieramy i kroimy na dużą kostkę.
Pomidory
kroimy w kawałki o wielkości 1 cm. Seler kroimy w ukośne plasterki. Marchewkę kroimy
obieraczką na długie i cienkie wstążki.
Pietruszkę
siekamy. Dymkę kroimy na ukośne plasterki.
W małej
miseczce mieszamy majonez i maślankę z sokiem z cytryny, miodem i przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Doprawiamy sos pieprzem i solą, dodajemy oliwę i
posiekany koperek.
Układamy
rukolę i sałatę na dnie miski. Na sałacie kładziemy szynkę (salami), ser,
pomidory, jajka, seler i marchewkę. Doprawiamy sałatę pieprzem i solą.
Całość
posypujemy pietruszką i szczypiorem. Polewamy sałatę sosem z maślanki.