SALATA SZEFA KUCHNI - CHEF SALAD



Sałatka szefa kuchni to bardzo popularna sałatka, w której skład zawsze wchodzą mięsa różnego rodzaju, ser oraz jajka. Wszystko to podane na łożu z sałat z dodatkami warzyw.

Jest to bardzo kolorowa, pożywna a zarazem lekka sałatka. Moją zrobiłam z salami i sera cheddar, ale szynka, żółty ser typu gouda to klasyczne dodatki.

Sałatę polałam świeżym, lekko czosnkowym, koperkowym sosem na bazie maślanki. Bardzo smaczne zestawienie.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

½ szklanki szynki lub salami pociętego w paski
1 szklanka sera gouda lub cheddara pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
4 jajka
2 duże pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych
1 szklanka selera naciowego pokrojonego w ukośne plasterki
1 duża marchewka pokrojona obieraczką na długie wstążki
2 szklanki rukoli
2 szklanki sałaty rzymskiej
listki pietruszki
dymka

1 łyżka majonezu
¼ szklanki maślanki
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
garść koperku

  
Wykonanie:

Salami lub szynkę kroimy na paski. Ser kroimy w kostkę o boku 1 cm. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na dużą kostkę.

Pomidory kroimy w kawałki o wielkości 1 cm. Seler kroimy w ukośne plasterki. Marchewkę kroimy obieraczką na długie i cienkie wstążki.

Pietruszkę siekamy. Dymkę kroimy na ukośne plasterki.

W małej miseczce mieszamy majonez i maślankę z sokiem z cytryny, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy sos pieprzem i solą, dodajemy oliwę i posiekany koperek.

Układamy rukolę i sałatę na dnie miski. Na sałacie kładziemy szynkę (salami), ser, pomidory, jajka, seler i marchewkę. Doprawiamy sałatę pieprzem i solą.

Całość posypujemy pietruszką i szczypiorem. Polewamy sałatę sosem z maślanki.