Jabłka
gotowane w winie to wspaniały zimowy deser. Wino przyprawione cynamonem, skórką
pomarańczy i gwiazdką anyżu redukuje się do konsystencji gęstego syropu.
Jabłka
przejmują smak wina i przypraw. Podaję go z kremowym mascarpone. Można podać do
tego kruche ciastka.
xo
Na 8 porcji
Składniki:
8 małych jabłek
¼ szklanki
suszonej żurawiny
jedna butelka
czerwonego wina
skórka z
jednej pomarańczy
jeden kawałek
kory cynamonu
jedna gwiazdka
anyżu
jedna laska
wanilii
2 łyżki cukru
mascarpone do
podania
Wykonanie:
Jabłka obieramy
i wydrążamy gniazda nasienne. Wypełniamy wydrążone jabłka żurawiną suszoną. Wkładamy
jabłka do płaskiego rondla, zalewamy winem. Do wina dodajemy skórkę z
pomarańczy, cynamon, anyż, wanilię oraz cukier.
Gotujemy jabłka w winie na małym ogniu, obracając je co kilka
minut aż zmiękną ale zachowają swój kształt.
Wyjmujemy jabłka
z wina. Odkładamy na bok i gotujemy dalej wino, aż zredukuje swoją objętość do
około ½ szklanki gęstego syropu.
Do miseczki
wkładamy po jednym jabłku, polewamy je
syropem z wina. Na wierzchu kładziemy łyżkę mascarpone.