JABLKA GOTOWANE W CZERWONYM WINIE - APPLES STEWED IN RED WINE



Jabłka gotowane w winie to wspaniały zimowy deser. Wino przyprawione cynamonem, skórką pomarańczy i gwiazdką anyżu redukuje się do konsystencji gęstego syropu.

Jabłka przejmują smak wina i przypraw. Podaję go z kremowym mascarpone. Można podać do tego kruche ciastka.


xo


Na 8 porcji

Składniki:

8 małych jabłek
¼ szklanki suszonej żurawiny
jedna butelka czerwonego wina
skórka z jednej pomarańczy
jeden kawałek kory cynamonu
jedna gwiazdka anyżu
jedna laska wanilii
2 łyżki cukru
mascarpone do podania

Wykonanie:

Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Wypełniamy wydrążone jabłka żurawiną suszoną. Wkładamy jabłka do płaskiego rondla, zalewamy winem. Do wina dodajemy skórkę z pomarańczy, cynamon, anyż, wanilię oraz cukier.

Gotujemy jabłka  w winie na małym ogniu, obracając je co kilka minut aż zmiękną ale zachowają swój kształt.

Wyjmujemy jabłka z wina. Odkładamy na bok i gotujemy dalej wino, aż zredukuje swoją objętość do około ½ szklanki gęstego syropu.

Do miseczki wkładamy po jednym  jabłku, polewamy je syropem z wina. Na wierzchu kładziemy łyżkę mascarpone.