Dzisiaj pora na wspaniałą
sałatkę z ziaren orkiszu. Lekką, ale pożywną, o wielkim bogactwie faktur i
smaków.
Przygotowałam ją z pieczonymi
warzywami korzeniowymi i brukselką. Wszystkie składniki sałatki doskonale się
ze sobą komponują.
Orzechowy smak orkiszu,
mocno skoncentrowany smak pieczonych warzyw, świeżość ziół wszystko to razem
wymieszane sprawia, że sałatka ta jest po prostu doskonała.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka ziaren orkiszu
sól
1 i ½ szklanki brukselki, poszatkowanej na cienkie plasterki
1 łyżka oleju
sól
3 marchewki
1 por
2 pietruszki
pół selera
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
4 pomidory suszone
2 łyżki octu z sherry
pół ostrej, czerwonej papryczki
2 garście rukoli
zielona pietruszka
dymka
Wykonanie:
Orkisz
płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 30
minut. Odcedzamy wodę i trzymamy orkisz pod przykryciem.
Na
patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy poszatkowane brukselki i smażymy
często mieszając aż brukselka lekko się zazłoci na brzegach.
Marchewkę obieramy i kroimy
w kostkę o wymiarach 1 cm. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1
cm. Por kroimy w plasterki o grubości 5 mm. Seler obieramy i kroimy w kostkę o
wymiarach 1 cm.
Warzywa mieszamy i
wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy ją olejem i doprawiamy pieprzem i
solą. Posypujemy wszystko tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Do miski przekładamy ugotowany
orkisz. Do niego dodajemy pieczone warzywa i brukselkę. Mieszamy wszystko.
Następnie do sałatki
dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, czerwoną papryczkę pokrojoną w
drobną kostkę oraz drobno posiekane dymkę i zieloną pietruszkę.
Całość polewamy octem z
sherry, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec do sałatki dodajemy rukolę.