SALATKA Z ZIAREN ORKISZU Z PIECZONYMI WARZYWAMI - FARRO AND ROASTED VEGETABLES SALAD



Dzisiaj pora na wspaniałą sałatkę z ziaren orkiszu. Lekką, ale pożywną, o wielkim bogactwie faktur i smaków.

Przygotowałam ją z pieczonymi warzywami korzeniowymi i brukselką. Wszystkie składniki sałatki doskonale się ze sobą komponują.

Orzechowy smak orkiszu, mocno skoncentrowany smak pieczonych warzyw, świeżość ziół wszystko to razem wymieszane sprawia, że sałatka ta jest po prostu doskonała.

xo


Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka ziaren orkiszu
sól

1 i ½ szklanki brukselki, poszatkowanej na cienkie plasterki
1 łyżka oleju
sól

3 marchewki
1 por
2 pietruszki
pół selera
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

4 pomidory suszone
2 łyżki octu z sherry
pół ostrej, czerwonej papryczki
2 garście rukoli
zielona pietruszka
dymka

Wykonanie:

Orkisz płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy wodę i trzymamy orkisz pod przykryciem.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy poszatkowane brukselki i smażymy często mieszając aż brukselka lekko się zazłoci na brzegach.

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 cm. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 cm. Por kroimy w plasterki o grubości 5 mm. Seler obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 cm.

Warzywa mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy ją olejem i doprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy wszystko tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Do miski przekładamy ugotowany orkisz. Do niego dodajemy pieczone warzywa i brukselkę. Mieszamy wszystko.

Następnie do sałatki dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, czerwoną papryczkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekane dymkę i zieloną pietruszkę.

Całość polewamy octem z sherry, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec do sałatki dodajemy rukolę.