Oto fantastyczna, acz prosta sałatka
zimowa. Sałata, czerwone, jędrne winogrona, ser gorgonzola i orzechy.
To wszystko co jest nam potrzebne, aby
zrobić tę sałatę. Kilka prostych składników, a otrzymujemy niezrównane bogactwo smaków,
faktur i kolorów.
Polecam!
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
2 garście rukoli
2 garście mieszanki sałat włoskich
1 szklanka sera gorgonzola,
pokrojonego na kawałki
kiść czerwonych winogron
½ szklanki orzechów włoskich
lub migdałów prażonych
2 łyżki oleju
sól i pieprz
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Gorgonzolę
kroimy na kawałki o boku 1 cm. Winogrona myjemy, suszymy i przekrajamy na pół.
Orzechy włoskie grubo siekamy.
Sałatę,
rukolę i cykorię rozkładamy na talerzach. Na wierzchu rozrzucamy po ¼ szklanki sera,
dodajemy podobna ilość winogron. Całość posypujemy kawałkami orzechów lub
migdałami.
Sałatę
przyprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy olejem i balsamico.