East Hampton to miejscowość letniskowa
na Long Island, gdzie swoje domy letnie mają najbogatsi ludzie Ameryki i gwiazdy.
W tej miejscowości znajdował się uroczy
sklep o nazwie Barefoot Contessa. W
delikatesach tych kręcono sceny do filmu ‘Lepiej późno niż później’ z Diane
Keaton i Jackiem Nicholsonem.
Właścicielka sklepu wydała książki z kuchnią ze swoich delikatesów pod tytułem Barefoot Contessa. Sklep jest teraz zamknięty a Ina Garten prowadzi program na Foodnetwork.
Kuchnia Bosonogiej Contessy jest prosta, bezpretensjonalna i smaczna. W jej pierwszej książce znalazłam ten przepis na kurczaka po indonezyjsku.
Właścicielka sklepu wydała książki z kuchnią ze swoich delikatesów pod tytułem Barefoot Contessa. Sklep jest teraz zamknięty a Ina Garten prowadzi program na Foodnetwork.
Kuchnia Bosonogiej Contessy jest prosta, bezpretensjonalna i smaczna. W jej pierwszej książce znalazłam ten przepis na kurczaka po indonezyjsku.
Wypróbowałam go i bardzo do mnie przemówił.
Przede wszystkim poprzez prostotę wykonania i niezwykły aromat jaki
uzyskujemy dzięki kilku prostym składnikom.
Jeszcze jedna ciekawostka, według Bosonogiej Contessy kurczak ten był ulubionym daniem Lauren Bacall, wspaniałej aktorki, żony Humpfreya Bogarta.
Polecam go, nie zawiedziecie się. Wspaniały i na ciepło i na zimno.
Xo, Lilka
Na 4
porcje
Składniki:
4 całe nogi kurczaka
4 łyżki miodu
½ szklanki sosu sojowego
2 ząbki czosnku starte na tarce
3 centymetrowy kawałek imbiru starty na tarce
Wykonanie:
W rondelku
mieszamy dokładnie składniki marynaty, zagotowujemy.
Kurczaka
myjemy i suszymy. Układamy kurczaka w płaskim naczyniu do pieczenia (skórą na
dół) i zalewamy go marynatą. Przykrywamy szczelnie folią i marynujemy przez noc w lodówce.
Wstawiamy
naczynie przykryte folią do piekarnika i pieczemy przez pół godziny w
temperaturze 180 stopni.
Zdejmujemy
folię, kurczaka przewracamy skórą do góry i pieczemy przez kolejne pół godziny.