Przepis na ten fantastyczny ryż
znalazłam w książce Kena Homa pt. Asian Vegetarian Feast.
Bardzo niespotykane połączenie aromatów
ale efekt końcowy jest niezrównany. Do tego piękny żółty kolor pochodzący od
kurkumy.
Wspaniale pasuje do wyrazistych smaków
takich jak kurczak po indonezyjsku.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Na 4 porcje
Składniki:
2 łyżki oleju
1 duża cebula drobno posiekana
2 szklanki ryżu basmati
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soli
2 szklanki mleka kokosowego
½ szklanki rosołu lub wody
2 goździki całe
1 kawałek kory cynamonu
2 liście laurowe
Wykonanie:
W
garnku podsmażamy cebulę w 2 łyżkach oleju aż będzie szklista. Dodajemy ryż i
mieszamy z cebulą.
Dodajemy
do garnka kurkumę, sól, mleko kokosowe, wodę lub rosół, goździki, cynamon i
wawrzyn.
Mieszamy
wszystko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut.