aromatyczny ryż kokosowy - fragrant coconut rice

Przepis na ten fantastyczny ryż znalazłam w książce Kena Homa pt. Asian Vegetarian Feast.

Bardzo niespotykane połączenie aromatów ale efekt końcowy jest niezrównany. Do tego piękny żółty kolor pochodzący od kurkumy.

Wspaniale pasuje do wyrazistych smaków takich jak  kurczak po indonezyjsku.

Xo, Lilka


Na  4  porcje 
Składniki:

2 łyżki oleju
1 duża cebula drobno posiekana
2 szklanki ryżu basmati
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soli
2 szklanki mleka kokosowego
½ szklanki rosołu lub wody
2 goździki całe
 1 kawałek kory cynamonu
2 liście laurowe

Wykonanie:

W garnku podsmażamy cebulę w 2 łyżkach oleju aż będzie szklista. Dodajemy ryż i mieszamy z cebulą.

Dodajemy do garnka kurkumę, sól, mleko kokosowe, wodę lub rosół, goździki, cynamon i wawrzyn.

Mieszamy wszystko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut.