Najsłynniejsza chyba sałatka
komponowana to sałatka, którą Wam dzisiaj przedstawiam. Sałatka nicejska to wyborne zestawienie śródziemnomorskich,
prowansalskich smaków.
Sałatka jest prosta, wymaga tylko trochę pracy w przygotowaniu,
ale wszystko możemy zrobić wcześniej i tylko składamy sałatkę w całość tuż przed
podaniem.
Sałatka ta to tuńczyk w otoczeniu
ziemniaków, fasolki szparagowej, jajek i pomidorów z prowansalskimi dodatkami.
Jest to bardzo kolorowa, pożywna a
zarazem lekka sałatka, w sam raz na nadmorski, letni obiad.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
4 steki z tuńczyka lub 2 puszki filetu z tuńczyka w
oliwie
2 duże pomidory
16 małych młodych ziemniaków
4 jajka
4 szklanki rukoli
½ kg zielonej fasolki szparagowej
½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów
4 filety sardeli
listki pietruszki
sól i pieprz
sok z cytryny
2 łyżki oliwy
cytryna pokrojona w ćwiartki
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy pieprzem, solą,
sokiem z cytryny i oliwą.
Fasolkę
szparagową gotujemy w osolonej wodzie.
Jajka
gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Pomidory
kroimy w ćwiartki.
Tuńczyka
świeżego smażymy lub grillujemy. Pamiętajmy aby go nie przesmażyć bo będzie
zbyt suchy. Tuńczyka z puszki osączamy z oleju.
Układamy
rukolę z jednej strony półmiska. Na rukoli kładziemy ziemniaki. Obok układamy
kolejno: pomidory, jajka, fasolkę szparagową. Na środku półmiska układamy
tuńczyka.
Całość
posypujemy oliwkami, filetami sardeli i kaparami.
Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z
soku z cytryn i oliwy, z pietruszką, pieprzem i odrobiną soli.
Przyozdabiamy ćwiartkami cytryny. Możemy podać z bagietką. Sałatkę tę można podać w bagietce, nazywa się to 'pan bagnat' czyli skąpany chleb.