sałatka nicejska - nicoise salad

Najsłynniejsza chyba sałatka komponowana to sałatka, którą Wam dzisiaj przedstawiam. Sałatka nicejska  to wyborne zestawienie śródziemnomorskich, prowansalskich smaków.

Sałatka jest prosta, wymaga tylko trochę pracy w przygotowaniu, ale wszystko możemy zrobić wcześniej i tylko składamy sałatkę w całość tuż przed podaniem.

Sałatka ta to tuńczyk w otoczeniu ziemniaków, fasolki szparagowej, jajek i pomidorów z prowansalskimi dodatkami.

Jest to bardzo kolorowa, pożywna a zarazem lekka sałatka, w sam raz na nadmorski, letni obiad.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 steki z tuńczyka lub 2 puszki filetu z tuńczyka w oliwie
2 duże pomidory
16 małych młodych ziemniaków
4 jajka
4 szklanki rukoli
½ kg zielonej fasolki szparagowej
½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów
4 filety sardeli
listki pietruszki
sól i pieprz
sok z cytryny
2 łyżki oliwy

cytryna pokrojona w ćwiartki

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w ćwiartki. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i oliwą.

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Pomidory kroimy w ćwiartki.

Tuńczyka świeżego smażymy lub grillujemy. Pamiętajmy aby go nie przesmażyć bo będzie zbyt suchy. Tuńczyka z puszki osączamy z oleju.

Układamy rukolę z jednej strony półmiska. Na rukoli kładziemy ziemniaki. Obok układamy kolejno: pomidory, jajka, fasolkę szparagową. Na środku półmiska układamy tuńczyka.

Całość posypujemy oliwkami, filetami sardeli i kaparami.

Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z soku z cytryn i oliwy, z pietruszką, pieprzem i odrobiną soli.

Przyozdabiamy ćwiartkami cytryny. Możemy podać z bagietką. Sałatkę tę można podać w bagietce, nazywa się to 'pan bagnat' czyli skąpany chleb.