Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak zrobić tiramisu cytrynowo-tymiankowe. Ten przepis stworzyłam bardzo dawno
temu bowiem w roku 2005 a teraz postanowiłam go dla Was no i oczywiście dla siebie odtworzyć.
A zrobiłam go, bo:
po pierwsze - w pewnym momencie znudziło
mi się tiramisu klasyczne i chciałam nowego smaku;
po drugie - uwielbiam cytryny i krem
cytrynowy lemon curd;
po trzecie - moją największą miłością spośród
ziół jest tymianek. Używam go w ilościach nieograniczonych do dań wytrawnych i
gdzie mogę do deserów, szczególnie owocowych;
po czwarte - musiałam podciąć mój
tymianek cytrynowy, który się mocno rozrósł;
po piąte - jest to bardzo orzeźwiające
zestawienie zarówno w smaku i kolorze.
Robię to tiramisu w formie tortu,
stabilizuję krem żelatyną. Wygląda przepięknie a smakuje niesamowicie.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Składniki:
gotowe biszkopty
syrop z
tymianku
duża garść
tymianku zwykłego lub cytrynowego
2 łyżki cukru
woda przegotowana
i ostudzona
krem z
mascarpone
3 jajka
| ||
0,5 miarki cukru
|
||
skórka starta z 3 cytryn
|
||
sok wyciśnięty z 3 cytryn
|
||
1 opakowanie kremu mascarpone
|
||
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
syrop z tymianku
Tymianek blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast hartujemy w
lodowatej, by zachować jego kolor. Odciskamy całą wodę.
Siekamy zioła grubo a
następnie miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego
sosu.
Przecedzamy przez bardzo gęste sito.
Przelewamy do płaskiego naczynia i
ewentualnie rozrzedzamy przegotowaną wodą.
cytrynowy krem
z mascarpone
|
składanie
Do płaskiego naczynia wylewamy syrop z
tymianku.
Moczymy w syropie biszkopty i
przekładamy je do formy na tort wyścielony papierem do pieczenia lub folią. Rozkładamy
biszkopty płasko i równomiernie, aby przykryły całe dno.
Na biszkopty wykładamy połowę kremu.
Na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w syropie. Na
drugiej warstwie biszkoptów kładziemy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch.
Naczynie wstawiamy do lodówki aby deser się schłodził.