tiramisu cytrynowo-tymiankowe - lemon-thyme tiramisu

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak zrobić tiramisu cytrynowo-tymiankowe. Ten przepis stworzyłam bardzo dawno temu bowiem w roku 2005 a teraz postanowiłam go dla Was no i oczywiście dla siebie odtworzyć.

A zrobiłam go, bo:

po pierwsze - w pewnym momencie znudziło mi się tiramisu klasyczne i chciałam nowego smaku;

po drugie - uwielbiam cytryny i krem cytrynowy lemon curd;

po trzecie - moją największą miłością spośród ziół jest tymianek. Używam go w ilościach nieograniczonych do dań wytrawnych i gdzie mogę do deserów, szczególnie owocowych;

po czwarte - musiałam podciąć mój tymianek cytrynowy, który się mocno rozrósł;

po piąte - jest to bardzo orzeźwiające zestawienie zarówno w smaku i kolorze.

Robię to tiramisu w formie tortu, stabilizuję krem żelatyną. Wygląda przepięknie a smakuje niesamowicie.

Xo, Lilka


Składniki:

 gotowe biszkopty

syrop z tymianku

duża garść tymianku zwykłego lub cytrynowego
2 łyżki cukru
woda przegotowana i ostudzona

krem z mascarpone

3 jajka
0,5 miarki cukru
skórka starta z 3 cytryn
sok wyciśnięty z 3 cytryn
1 opakowanie kremu mascarpone
1 łyżka żelatyny


Wykonanie:

syrop z tymianku

Tymianek blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast hartujemy w lodowatej, by zachować jego kolor. Odciskamy całą wodę. 

Siekamy zioła grubo a następnie miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego sosu. 

Przecedzamy przez bardzo gęste sito. 

Przelewamy do płaskiego naczynia i ewentualnie rozrzedzamy przegotowaną wodą.

cytrynowy krem z mascarpone

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem,  sokiem i skórką cytrynową w misce nad garnkiem gotującej się wody. 

Gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek. 

Dodajemy do kremu cytrynowego serek mascarpone, dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej widzie aby spęczniała, a następnie podgrzewamy  do rozpuszczenia, dodajemy ją do kremu. Krem lekko schładzamy. 

Delikatnie dodajemy do kremu białka ubite na sztywno. Schładzamy krem.

składanie

Do płaskiego naczynia wylewamy syrop z tymianku.

Moczymy w syropie biszkopty i przekładamy je do formy na tort wyścielony papierem do pieczenia lub folią. Rozkładamy biszkopty płasko i równomiernie, aby przykryły całe dno.

Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w syropie. Na drugiej warstwie biszkoptów kładziemy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch.

Naczynie wstawiamy do lodówki aby deser się schłodził.