Ten przepis wynalazłam w sieci dość
dawno temu; zrobiłam te mufinki na letnie spotkanie w ogrodzie, były rewelacyjne i sprawdziły się wyjątkowo na tę okazję. Bardzo
ciekawy przepis - bułeczki z cukinii.
Mufinki lub chlebek z
cukinii robi się podobnie jak mufinki (ciasto) marchewkowe. Przepis na chlebek z cukinii już Wam podałam w osobnym poście.
Bułeczki, które Wam teraz przedstawiam są dla odmiany słone. Mają
niewielkie rozmiary. Wyglądają czarująco w formie małych kanapeczek z rzodkiewką.
Idealne jako jeden ze składników bufetu.
Xoxo, Lilka
Xoxo, Lilka
12
małych mufinek
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki owsianej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru muscovado
2 jajka
1/4 szklanki maślanki
1 szklanka grubo utartej cukinii
1/2 szklanki drobno posiekanych ziół np. bazylii, tymianku
do podania
3 łyżki masła zwykłego lub ziołowego
8 rzodkiewek
cienko pokrojonych
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Cukinię ucieramy na grubej tarce. W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek
do pieczenia, sól i pieprz.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy cukier, olej, maślankę oraz zioła. Ubijamy dobrze - mokre składniki będą wyglądać
jak majonez.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy bardzo delikatnie aż wszystko się połączy. Dodajemy cukinię.
Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.
Nakładamy masę do formy do mufinek na
wysokość 2 cm.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.
Po ostudzeniu mufinki przecinamy w poprzek. Smarujemy dolną część masłem i na to kładziemy rzodkiewkę. Przykrywamy górną częścią mufinki.
Możemy też dołożyć listki rzodkiewki. Cienkie plasterki dowolnego sera. Cukinie w plasterkach z grilla. Wariacji jest dużo.