mufinki z cukinii z ziołami - herb zucchini muffins

Ten przepis wynalazłam w sieci dość dawno temu; zrobiłam te mufinki na letnie spotkanie w ogrodzie,  były rewelacyjne i sprawdziły się wyjątkowo na tę okazję. Bardzo ciekawy przepis - bułeczki z cukinii.

Mufinki lub chlebek z cukinii robi się podobnie jak mufinki (ciasto) marchewkowe. Przepis na chlebek z cukinii już Wam podałam w osobnym poście.

Bułeczki, które Wam teraz przedstawiam są dla odmiany słone. Mają niewielkie rozmiary. Wyglądają czarująco w formie małych kanapeczek z rzodkiewką. Idealne jako jeden ze składników bufetu.

Xoxo, Lilka 

12  małych mufinek
Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki owsianej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru muscovado
2 jajka
1/4 szklanki maślanki
1 szklanka grubo utartej cukinii
1/2 szklanki drobno posiekanych ziół np. bazylii, tymianku

do podania
3 łyżki masła zwykłego lub ziołowego
8 rzodkiewek cienko pokrojonych

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Cukinię ucieramy na grubej tarce. W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, maślankę oraz zioła.  Ubijamy dobrze - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy mokre składniki do suchych  i mieszamy bardzo delikatnie aż wszystko się połączy. Dodajemy cukinię. Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.

Nakładamy masę do formy do mufinek na wysokość 2 cm.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Po ostudzeniu mufinki przecinamy w poprzek. Smarujemy dolną część masłem i na to kładziemy rzodkiewkę. Przykrywamy górną częścią mufinki.

Możemy też dołożyć listki rzodkiewki. Cienkie plasterki dowolnego sera. Cukinie w plasterkach z grilla. Wariacji jest dużo.