Bardzo popularnymi ciastkami, które można
kupić w każdej cukierni we Francji są ciastka z białek, mielonych migdałów i masła. Mają
chrupiącą skórkę, miękki środek i piękny złoty kolor.
Ciastka te nazywają się financier i są
pieczone w foremkach przypominających kształtem sztabki złota.
Ciastka są wyjątkowo pyszne. Możemy je
piec w małych foremkach w kształcie sztabek, jeżeli je mamy, ale równie dobrze
wychodzą w foremkach do mufinów lub w innych mniejszych foremkach o różnych
kształtach. Można też upiec z tego jedno całe ciasto
w tortownicy.
Upiekłam je dziasiaj z mielonych orzechów
laskowych z kruszonką. Są też smaczne z owocami sezonowymi zapieczonymi wewnątrz
ciasta.
Pycha!
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Na
jedno ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm lub 8 ciastek w małych foremkach do
chleba
Składniki:
3/4 kostki masła
½ szklanki mąki
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
4 białka
½ szklanki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W
miseczce przesiewamy mąkę oraz mąkę z orzechów z 1 łyżeczką proszku do
pieczenia. Jeżeli nie mamy mąki z orzechów możemy 1/2 szklanki orzechów
zmiksować z ½ szklanki mąki i proszkiem do pieczenia. Efekt będzie tan sam.
W
małym rondelku topimy masło i smażymy aż się zazłoci i będzie pachnieć
karmelowo.
W
misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej
piany. Do jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy
stopione masło i mieszamy dokładnie.
Masę
przekładamy do małych foremek chlebowych. Posypujemy kruszonką z orzechów
laskowych, przepis podałam w blogu wcześniej.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.