ciastka z orzechów laskowych - financier - hazelnut little cakes

Bardzo popularnymi ciastkami, które można kupić w każdej cukierni we Francji są ciastka z białek, mielonych migdałów i masła. Mają chrupiącą skórkę, miękki środek i piękny złoty kolor.

Ciastka te nazywają się financier i są pieczone w foremkach przypominających kształtem sztabki złota.

Ciastka są wyjątkowo pyszne. Możemy je piec w małych foremkach w kształcie sztabek,  jeżeli je mamy, ale równie dobrze wychodzą w foremkach do mufinów lub w innych mniejszych foremkach o różnych kształtach.  Można też upiec z tego jedno całe ciasto w tortownicy.

Upiekłam je dziasiaj z mielonych orzechów laskowych z kruszonką. Są też smaczne z owocami sezonowymi zapieczonymi wewnątrz ciasta.

Pycha!

Xo, Lilka


Na jedno ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm lub 8 ciastek w małych foremkach do chleba

Składniki:

3/4 kostki masła
½ szklanki mąki
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
4 białka
½ szklanki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

W miseczce przesiewamy mąkę oraz mąkę z orzechów z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Jeżeli nie mamy mąki z orzechów możemy 1/2 szklanki orzechów zmiksować z ½ szklanki mąki i proszkiem do pieczenia. Efekt będzie tan sam.

W małym rondelku topimy masło i smażymy aż się zazłoci i będzie pachnieć karmelowo.

W misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany. Do jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.

Masę przekładamy do małych foremek chlebowych. Posypujemy kruszonką z orzechów laskowych, przepis podałam w blogu wcześniej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.