suflety serowe z caponatą zapiekane w szynce serrano - caponata stuffed cheese souffles baked in serrano ham

Bardzo wyraziste połączenie szynki serrano z twarogiem i parmezanem, ożywione słodko-kwaśnym smakiem caponaty.

Pakieciki z szynki jakie otrzymujemy dobrze smakują na ciepło lub na zimno z sałatą i pomidorami.

Możemy przygotować je wcześniej, i tylko odgrzać przed podaniem. Łatwe do transportu, możemy zabrać je na piknik.

Xo, Lilka

Proporcja na 4 osoby
Składniki:
6 plastrów szynki serrano
4 łyżki caponaty
250 g twarogu
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz

do podania
sałata
pomidory
ocet z różowego wina
oliwa

Wykonanie:

Wyścielamy szynką ceramiczne naczynka do zapiekania. Na dno wykładamy łyżkę caponaty. Na caponacie umieszczamy rozgnieciony twarożek, wymieszamy z parmezanem i jajkiem i doprawiony solą i pieprzem.

Zakrywamy wszystko z wierzchu szynką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Podajemy z sałatą z pomidorami doprawioną octem balsamicznym i oliwą.