Bardzo wyraziste połączenie szynki serrano
z twarogiem i parmezanem, ożywione słodko-kwaśnym smakiem caponaty.
Pakieciki z szynki jakie otrzymujemy
dobrze smakują na ciepło lub na zimno z sałatą i pomidorami.
Możemy przygotować je wcześniej, i
tylko odgrzać przed podaniem. Łatwe do transportu, możemy zabrać je na piknik.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
6 plastrów szynki serrano
4 łyżki caponaty
250 g twarogu
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
do podania
sałata
pomidory
ocet z różowego wina
oliwa
Wykonanie:
Wyścielamy
szynką ceramiczne naczynka do zapiekania. Na dno wykładamy łyżkę caponaty. Na caponacie
umieszczamy rozgnieciony twarożek, wymieszamy z parmezanem i jajkiem i
doprawiony solą i pieprzem.
Zakrywamy
wszystko z wierzchu szynką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
przez 30 minut.