zupa chłodnik z marchwi - carrot gazpacho

Często robię sok z marchwi z jabłkiem, selerem, imbirem i limonką. Dodaję do tego również buraki. Jest to bardzo smaczny sok, wyczuwamy w nim lekką ostrość imbiru i bogaty aromat limonki.

Bardzo mi się spodobała zupa z marchwi w pięknej książce I love NY, którą opisywałam w blogu, szczególnie ze względu na jej podanie, a także na nieco zbliżony smak do soku z marchwi. O wspaniałym chłodniku z marchwi pisała też w swoim blogu w Kukbuku Pani Agata Wojda  http://www.kukbuk.com.pl/zimna-zupa-dla-ochlody/

No więc zrobiłam marchewkowy chłodnik, który miał jak najbliżej przypominać niezwyklej urody zupę marchewkową z książki.

Xo, Lilka


Na  4 porcje
Składniki:

chłodnik marchewkowy

8 marchewek
1 mały kawałek imbiru
sok i skórka starte z limonki
sól i pieprz
1 mały kawałek selera
1 jablko

do podania

pęczek młodej marchwi, miód, masło, sól
małe buraki ugotowane na parze, czerwony ocet winny
rzodkiewka, 1 łyżką octu winnego, sól


Wykonanie:

Buraki gotujemy na parze. Studzimy, obieramy ze skorki, doprawiamy sola i octem malinowym lub czerwonym.

Rzodkiewki obgotowujemy w 1 łyżce octu winnego, doprawione solą.

Marchewkę obieramy, zostawiamy końcówki naci, dusimy marchew w maśle i miodzie. Doprawiamy solą.

zupa marchewkowa

W garnku zagotowujemy marchew i seler. Dodajemy do zupy imbir, jabłko, i skórkę z limonki. gotujemy ok.10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyłączamy palnik. Na koniec do zupy  dodajemy sok z limonki.

Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy.

Można podawać ciepłą, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik.

podanie

Na dnie talerza układamy równomiernie marchewkę, buraki i rzodkiewkę. Dookoła wlewamy zupę, skrapiamy wszystko oliwą i posypujemy liśćmi pietruszki i natką marchwi.