szkocki deser z malin i płatków owsianych - chranachan - scottish dessert of raspberries and oatmeal

Szkoci twierdzą, że ich maliny są najlepsze na świecie. A to tylko dlatego, ze nie próbowali malin polskich.

Ale muszę stwierdzić, że ich deser z malin jest pyszny. Jest to bardzo elegancki deser z malin, bitej śmietany aromatyzowanej whisky, miodu i płatków owsianych. Niezwykła kombinacja ze zwykłych składników.

Elementy deseru umieszczane są w kieliszku warstwami na przemian: sos malinowy, śmietana i płatki owsiane.

W mojej wersji maliny występują w postaci sorbetu, pozostałe składniki klasycznie. Jeśeli ominiemy whisky możemy chranachan podać na śniadanie.

Xo, Lilka



proporcje na 4 osoby

Składniki:

1      szklanka sorbetu lub sosu malinowego
1      szklanka bitej śmietany
1 łyżka miodu
2 łyżki whisky
1      szklanka płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka masła

Wykonanie:

Maliny miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).

Dodajemy skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Studzimy syrop i wkładamy do zamrażarki. Kiedy sos zmrozi się lekko, przekładamy go do miksera i miksujemy przez kilka minut aby rozbić kryształki lodu.

Przekładamy ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.

Śmietanę ubijamy lekko  z miodem i whisky.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę miodu i płatki owsiane. Mieszamy wszystko dokładnie i smażymy ciągle mieszając, aż płatki się zazłocą.

Do kieliszków lub szklanek wkładamy: 2 łyżki malin, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę płatków. Dodajemy kolejne warstwy w podobnej kolejności.