Szkoci twierdzą, że ich maliny są
najlepsze na świecie. A to tylko dlatego, ze nie próbowali malin polskich.
Ale muszę stwierdzić, że ich deser z
malin jest pyszny. Jest to bardzo elegancki deser z malin, bitej śmietany
aromatyzowanej whisky, miodu i płatków owsianych. Niezwykła kombinacja ze zwykłych
składników.
Elementy deseru umieszczane są w
kieliszku warstwami na przemian: sos malinowy, śmietana i płatki owsiane.
W mojej wersji maliny występują w
postaci sorbetu, pozostałe składniki klasycznie. Jeśeli ominiemy whisky możemy
chranachan podać na śniadanie.
Xo, Lilka
proporcje na 4 osoby
Składniki:
|
1
szklanka
sorbetu lub sosu malinowego
|
1
szklanka
bitej śmietany
1 łyżka miodu
2 łyżki whisky
|
1
szklanka
płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
|
Wykonanie:
Maliny
miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko
rozmrażamy).
Dodajemy
skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez
sito.
Przekładamy
z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji
gęstego syropu.
Studzimy
syrop i wkładamy do zamrażarki. Kiedy sos zmrozi się lekko, przekładamy go do
miksera i miksujemy przez kilka minut aby rozbić kryształki lodu.
Przekładamy
ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.
Śmietanę
ubijamy lekko z miodem i whisky.
Na
patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę miodu i płatki owsiane. Mieszamy
wszystko dokładnie i smażymy ciągle mieszając, aż płatki się zazłocą.
Do
kieliszków lub szklanek wkładamy: 2 łyżki malin, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę
płatków. Dodajemy kolejne warstwy w podobnej kolejności.
|