tarteletki z morelami i kruszonką migdałową - apricot tartelettes with almond streusel

Przyszedł lipiec i już można kupić dojrzałe morele. Nie mogę się nigdy zdecydować, które owoce lubię bardziej. Morele czy maliny? Zawsze mam dylemat, które wybrać.

Dzisiaj kupiłam morele bo stęskniłam się za ich pięknym, słonecznym kolorem i smakiem.

Morele według mnie najlepiej smakują z dodatkiem tymianku cytrynowego. Nie ma lepszego zestawienia. Zrobiłam z części moreli sos z dodatkiem tymianku, ale podam go z panna cottą.

Dzisiaj odtworzyłam tarteletki z migdałami i morelami, też klasyczne połączenie.

Xo, Lilka


Na  ok. 20 ciastek
Składniki:

kruche ciasto na bazie sera:
1,5  szklanki mąki
½ kostki solonego masła pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka kremowego

10-12  moreli, przekrojonych na pół

frangipane - nadzienie z ciasta  na bazie migdałów
1 szklanka migdałów bez skórki
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ kostki masła
2 jajka
sól

kruszonka z migdałów
30 g masła
3 łyżki mąki
1/2 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki cukru

Wykonanie:

kruche ciasto na bazie sera

W mikserze ucieramy masło z serkiem kremowym i mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.

frangipane

W międzyczasie przygotowujemy frangipane. Migdały wkładamy do miksera, dodajemy mąkę, cukier sól i miksujemy przez chwilę aż migdały będą rozdrobnione. Dodajemy masło i miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy jajka, po jednym i miksujemy aż frangipane będzie dobrze wymieszane.

kruszonka z migdałów

W miseczce wyrabiamy masło. Dodajemy do miseczki składniki w kolejności wymienionej powyżej, uważając, aby każdy składnik był  dokładnie wmieszany zanim dodamy następny.

Odstawiamy do lodówki by się dobrze schłodziło, na około 60 minut.


 składanie ciastek

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy do ok. pół cm grubości. Na środek ciasta kładziemy łyżeczkę frangipane, na tym umieszczamy połówkę moreli i zawijamy wokół niej brzegi. Umieszczamy ciastka w foremce do mufinek. Całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut.