Przyszedł lipiec i już można kupić
dojrzałe morele. Nie mogę się nigdy zdecydować, które owoce lubię bardziej. Morele
czy maliny? Zawsze mam dylemat, które wybrać.
Dzisiaj kupiłam morele bo stęskniłam
się za ich pięknym, słonecznym kolorem i smakiem.
Morele według mnie najlepiej smakują z
dodatkiem tymianku cytrynowego. Nie ma lepszego zestawienia. Zrobiłam z części
moreli sos z dodatkiem tymianku, ale podam go z panna cottą.
Dzisiaj odtworzyłam tarteletki z
migdałami i morelami, też klasyczne połączenie.
Xo, Lilka
Na ok. 20 ciastek
Składniki:
kruche ciasto na bazie sera:
1,5 szklanki mąki
½ kostki solonego masła pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka kremowego
10-12 moreli, przekrojonych na pół
frangipane - nadzienie z ciasta na bazie migdałów
1 szklanka migdałów bez skórki
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ kostki masła
2 jajka
sól
kruszonka
z migdałów
30 g
masła
3 łyżki mąki
1/2
szklanki mielonych migdałów
szczypta
soli
2 łyżki
cukru
Wykonanie:
kruche ciasto na bazie sera
W mikserze ucieramy masło z serkiem kremowym i
mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią
spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.
frangipane
W międzyczasie przygotowujemy frangipane. Migdały
wkładamy do miksera, dodajemy mąkę, cukier sól i miksujemy przez chwilę aż
migdały będą rozdrobnione. Dodajemy masło i miksujemy dokładnie. Na koniec
dodajemy jajka, po jednym i miksujemy aż frangipane będzie dobrze wymieszane.
kruszonka
z migdałów
W
miseczce wyrabiamy masło. Dodajemy do miseczki składniki w kolejności
wymienionej powyżej, uważając, aby każdy składnik był dokładnie wmieszany zanim dodamy następny.
Odstawiamy
do lodówki by się dobrze schłodziło, na około 60 minut.
składanie ciastek
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy kawałek
ciasta i rozwałkowujemy do ok. pół cm grubości. Na środek ciasta kładziemy łyżeczkę
frangipane, na tym umieszczamy połówkę moreli i zawijamy wokół niej brzegi. Umieszczamy
ciastka w foremce do mufinek. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45
minut.