pstrąg w migdałach - trout in almonds

Jest to bardzo łatwa a równocześnie smaczna i wykwintna potrawa.

Pstrąg smażony w całości jest nam dobrze znany, bo to robimy często, możemy pstrąga też upiec dla ułatwienia. Czyli nic czego byśmy do tej pory nie robili.

Częścią potrawy sprawiającą, że pstrąg nabiera odświętnego charakteru są migdały smażone w maśle z cytryną. Jest to wspaniały dodatek do pstrąga.

Polecam na święto i na co dzień.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 pstrągi w całości
sól i pieprz
oliwa

½ szklanki płatków migdałów
masło
sól i pieprz
skórka i sok z cytryny
zielona pietruszka

Wykonanie:

Pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni w małej ilości oleju.

Kiedy pstrąg się smaży, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki migdałów i smażymy aż płatki się zazłocą. Doprawiamy solą i pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną pietruszkę.

Usmażonego pstrąga kładziemy na talerzu, polewamy go sosem maślanym z migdałami.