Proponuję Wam dzisiaj
wspaniały i prosty sposób przygotowania łososia – to łosoś pieczony w sosie
teryiaki.
Teryiaki to bardzo typowy japoński sposób przygotowania ryby. Nazwa oznacza błyszczeć a wzięła się ze sporej ilości
cukru lub miodu w sosie, ktore sprawiają, że karmel z nich powstały błyszczy.
Łososia upiekłam skórą do
góry, dzięki temu łosoś jest chrupiący, błyszczący i smakujący sosem sojowym z
odrobiną miodu.
Bardzo smaczny i
prosty sposób przygotowania ryby.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
filet z łososia po 150 gram na osobę
sól i pieprz
sos sojowy
sok z cytryny
miód
szpinak
ząbek czosnku
oliwa
Wykonanie:
Łososia myjemy, oczyszczamy
z łusek i kroimy na równe kawałki. Oczyszczamy z ości. Nacinamy skórę, doprawiamy do smaku pieprzem.
Kładziemy rybę na blachę
skórą do góry, skrapiamy ją sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Pieczemy
20 minut w temperaturze 180 stopni C.
W międzyczasie na patelni
z odrobiną oliwy i czosnkiem sparzamy szpinak pod przykryciem aż zmięknie. Ja
to nazywam omdleje.
Na talerz wykładamy szpinak,
na wierzchu kładziemy łososia i skrapiamy go
resztką sosu z pieczenia.