łosoś teriyaki - salmon teriyaki

Proponuję Wam dzisiaj wspaniały i prosty sposób przygotowania łososia – to łosoś pieczony w sosie teryiaki.

Teryiaki to bardzo typowy japoński sposób przygotowania ryby. Nazwa oznacza błyszczeć a wzięła się ze sporej ilości cukru lub miodu w sosie, ktore sprawiają, że karmel z nich powstały błyszczy.

Łososia upiekłam skórą do góry, dzięki temu łosoś jest chrupiący, błyszczący i smakujący sosem sojowym z odrobiną miodu.

Bardzo smaczny i prosty sposób przygotowania ryby.

Xo, Lilka





















Proporcja na 4 osoby
Składniki:

filet z łososia  po 150 gram na osobę
sól i pieprz
sos sojowy
sok z cytryny
miód

szpinak
ząbek czosnku
oliwa

Wykonanie:

Łososia myjemy, oczyszczamy z łusek i kroimy na równe kawałki. Oczyszczamy z ości. Nacinamy skórę, doprawiamy do smaku pieprzem.

Kładziemy rybę na blachę skórą do góry, skrapiamy ją sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy i czosnkiem sparzamy szpinak pod przykryciem aż zmięknie. Ja to nazywam omdleje.

Na talerz wykładamy szpinak, na wierzchu kładziemy łososia i skrapiamy go  resztką sosu z pieczenia.