Ostatnio kupiłam na bazarze kiełbasę z gęsi, na spróbowanie. Wspaniała! Co za smak, co za zapach.
Kiełbasę wykorzystałam do sałatki ze
smażonych młodych ziemniaków. Ziemniaki usmażyłam na patelni razem z kiełbasą
pokrojoną na małe kawałki.
Usmażenie ziemniaków nie zajmuje
więcej czasu niż ich ugotowanie, a są wyjątkowo dobre. Ziemniaki same w sobie o neutralnym
smaku przejęły smak z kiełbasy, z którą były smażone. Miękkie w środku i lekko
chrupiące z zewnątrz, pycha.
Do tej potrawy nada się każda dobra wiejska kiełbasa. Jeżeli nie chcecie robić sałatki z kiełbasą pyszna jest też gdy usmażymy ziemniaki i młodą marchewkę w oliwie truflowej.
Do tej potrawy nada się każda dobra wiejska kiełbasa. Jeżeli nie chcecie robić sałatki z kiełbasą pyszna jest też gdy usmażymy ziemniaki i młodą marchewkę w oliwie truflowej.
Podaję ziemniaki na sałacie z jajkiem gotowanym w koszulce i sosem jogurtowo-ziołowym.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
½ kg młodych ziemniaków, małych
sól i pieprz
oliwa
ząbek czosnku
1 kiełbasa podzielona na 2 cm kawałki
do podania
4 jajka w koszulce
4 garści sałaty
sos ziołowy
sok z cytryny
4 łyżki pietruszki
1 łyżka koperku
1 łyżka szczypioru
2 łyżki jogurtu
sól i pieprz
1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Ziemniaki
czyścimy i kroimy na pół. Kiełbasę kroimy na 2 cm kawałki.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki, kiełbasę i ząbek czosnku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy
pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie w środku a złote z
zewnątrz, a kiełbasa chrupiąca. Od czasu do czasu mieszamy, aby ziemniaki się
zarumieniły z wszystkich stron.
W
międzyczasie, w rondelku zagotowujemy wodę z octem i solą. Mieszamy wodę aby
zrobić w wodzie wir, do którego dodajemy jajka wyjęte ze skorupki. Gotujemy
jajka do momentu aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne.
W
czasie, w którym gotuje się jajko, wkładamy zioła do malaksera wraz z
pozostałymi wskaźnikami i miksujemy aż otrzymamy zielony sos. Sprawdzamy smak i
ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na czterech
talerzach rozkładamy sałatę. Na sałacie układamy ziemniaki usmażone z kiełbasą,
na wierzchu układamy po jajku. Całość skrapiamy zielonym sosem.