sałatka z ziemniaków z kiełbasą z gęsi i jajkiem w koszulce - salad of potatoes and goose sausage with poached egg


Ostatnio kupiłam  na bazarze kiełbasę z gęsi, na spróbowanie. Wspaniała! Co za smak, co za zapach.

Kiełbasę wykorzystałam do sałatki ze smażonych młodych ziemniaków. Ziemniaki usmażyłam na patelni razem z kiełbasą pokrojoną na małe kawałki.

Usmażenie ziemniaków nie zajmuje więcej czasu niż ich ugotowanie, a są wyjątkowo dobre. Ziemniaki same w sobie o neutralnym smaku przejęły smak z kiełbasy, z którą były smażone. Miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz, pycha.

Do tej potrawy nada się każda dobra wiejska kiełbasa. Jeżeli nie chcecie robić sałatki z kiełbasą pyszna jest też gdy usmażymy ziemniaki i młodą marchewkę w oliwie truflowej.

Podaję ziemniaki  na sałacie z jajkiem gotowanym w koszulce i  sosem jogurtowo-ziołowym.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

½ kg młodych ziemniaków, małych
sól i pieprz
oliwa
ząbek czosnku
1 kiełbasa podzielona na 2 cm kawałki

do podania
4 jajka w koszulce
4 garści sałaty

sos ziołowy
sok z cytryny
4 łyżki pietruszki
1 łyżka koperku
1 łyżka szczypioru
2 łyżki jogurtu
sól i pieprz
1 łyżka majonezu


Wykonanie:

Ziemniaki czyścimy i kroimy na pół. Kiełbasę kroimy na 2 cm kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki, kiełbasę i ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie w środku a złote z zewnątrz, a kiełbasa chrupiąca. Od czasu do czasu mieszamy, aby ziemniaki się zarumieniły z wszystkich stron.

W międzyczasie, w rondelku zagotowujemy wodę z octem i solą. Mieszamy wodę aby zrobić w wodzie wir, do którego dodajemy jajka wyjęte ze skorupki. Gotujemy jajka do momentu aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne.

W czasie, w którym gotuje się jajko, wkładamy zioła do malaksera wraz z pozostałymi wskaźnikami i miksujemy aż otrzymamy zielony sos. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Na czterech talerzach rozkładamy sałatę. Na sałacie układamy ziemniaki usmażone z kiełbasą, na wierzchu układamy po jajku. Całość skrapiamy zielonym sosem.