Bardziej cupcake niż muffin, ten mufinek
jest bardzo delikatny i słodki. Nadaje się na elegancki deser.
Słodki, delikatny smak wanilii i białej czekolady pięknie
skontrapunktowany jest smakiem malin. Proponuję maliny zamrozić przed włożeniem
do ciasta.
Również byłoby świetne upieczone w
formie tortu, przełożone kremem waniliowym i polane malinowym sosem lub sorbetem malinowym.
12
mufinek
Składniki:
2 szklanki
mąki
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki
cukru
½ szklanki
oleju
1 łyżeczka
wanilii
1 szklanka
mrożonych malin
½ tabliczki
posiekanej białej czekolady
płatki migdałów
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, proszek do
pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy
cukier, olej, maślankę i wanilię. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak
majonez.
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. Dodajemy maliny i czekoladę,
mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.
Nakładamy masę do formy do mufinek po
brzegi. Posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.