mufiny malinowe z białą czekoladą - raspberry and white chocolate muffins

Bardziej cupcake niż muffin, ten mufinek jest bardzo delikatny i słodki. Nadaje się na elegancki deser. 

Słodki, delikatny  smak wanilii i białej czekolady pięknie skontrapunktowany jest smakiem malin. Proponuję maliny zamrozić przed włożeniem do ciasta.

Również byłoby świetne upieczone w formie tortu, przełożone kremem waniliowym i polane malinowym sosem lub sorbetem malinowym.

Xo, Lilka




12 mufinek
Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka mrożonych malin
½ tabliczki posiekanej białej czekolady

płatki migdałów

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, maślankę i wanilię. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. Dodajemy maliny i czekoladę, mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.

Nakładamy masę do formy do mufinek po brzegi. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Po upieczeniu możemy oblać roztopioną białą czekoladą.