Najprostsze śniadanie, jakie można
sobie wyobrazić - jajka na miękko z grzankami. Z jedną małą różnicą, grzanki pocięte zostały w słupki i służą do
maczania w żółtku.
Takie grzanki nazywa się żołnierzykami
i powinny bardzo spodobać się dzieciom.
Moje grzanki posmarowałam przed pieczeniem
papryką piment d’espelette i masłem. Ale wystarczy posmarować chleb samym masłem i grzanki też będą pyszne.
Również ciekawe byłyby 'żołnierzyki' owinięte cieniutkim boczkiem lub szynką i następnie zapieczone. W ten sposób otrzymujemy śniadanie pod tytułem: jajka z bekonem.
Również ciekawe byłyby 'żołnierzyki' owinięte cieniutkim boczkiem lub szynką i następnie zapieczone. W ten sposób otrzymujemy śniadanie pod tytułem: jajka z bekonem.
Jest to fajna propozycja na wakacyjne
śniadanie w gronie rodzinnym.
Xo, Lilka
Proporcja na 1 osobę
Składniki:
2 jajka z wolnego wybiegu
2 kromki chleba
sól i pieprz
masło
Wykonanie:
Jajka
gotujemy na miękko.
Chleb
kroimy na kromki i następnie w długie paski o szerokości 1 cm. Smarujemy paski
masłem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy
około 10 minut aż chlebek się zazłoci.
Z
jajek ścinamy wierzch, aby odsłonić żółtko, jajko solimy i pieprzymy i
dodajemy na wierzchu mały kawałek masła. Obok
układamy grzanki.
Śniadanie gotowe.
Śniadanie gotowe.