Uwielbiam maliny, chociaz nie mogę się zdecydować, co lubię bardziej maliny czy morele. Ale dzisiaj maliny, Często latem robię z nich sos malinowy, który dodaję do różnych deserów.
Teraz postanowiłam zrobić z sosu malinowego sorbet, aby móc się orzeźwić podczas upalnej pogody.
Zrobienie sorbetu nie jest trudne, nawet nie mając maszynki do lodów (mam ją ale nie używam), można sobie świetnie poradzić. Zamrażamy po prostu sos i po zamrozeniu miksujemy w blenderze aby rozbić kryształki lodu.
Pycha i orzeźwienie,
Xo, Lilka
Składniki:
|
0,5
kg świeżych lub mrożonych malin
|
skórka
i sok z 1/2 cytryny
|
4
łyżki cukru
|
Wykonanie:
Maliny
miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko
rozmrażamy).
Dodajemy
skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez
sito.
Przekładamy
z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji
gęstego syropu.
Studzimy
syrop i wkładamy do zamrażarki. Kiedy sos zmrozi się lekko, przekładamy go do
miksera i miksujemy przez kilka minut aby rozbić kryształki lodu.
Przekładamy
ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.
|