sorbet malinowy - raspberry sorbet

Uwielbiam maliny, chociaz nie mogę się zdecydować, co lubię bardziej maliny czy morele. Ale dzisiaj maliny, Często latem robię z nich sos malinowy, który dodaję do różnych deserów. 

Teraz postanowiłam zrobić z sosu malinowego sorbet, aby móc się orzeźwić podczas upalnej pogody.

Zrobienie sorbetu nie jest trudne, nawet nie mając maszynki do lodów (mam ją ale nie używam), można sobie świetnie poradzić. Zamrażamy po prostu sos i po zamrozeniu miksujemy w blenderze aby rozbić kryształki lodu. 

Pycha i orzeźwienie,

Xo, Lilka


Składniki:

0,5 kg świeżych lub mrożonych malin
skórka i sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Maliny miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).

Dodajemy skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Studzimy syrop i wkładamy do zamrażarki. Kiedy sos zmrozi się lekko, przekładamy go do miksera i miksujemy przez kilka minut aby rozbić kryształki lodu.

Przekładamy ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.