sałatka grecka - greek salad

Nie ma chyba żadnej innej potrawy, która byłaby bardziej utożsamiana z latem niż sałatka grecka. Nikogo chyba nie muszę przekonywać co do zalet, tej sałatki. Jest łatwa, lekka, kolorowa i świeża.

Sałatka ta jest bardzo odpowiednia na upalne dni. Siedzimy nad talerzem, przymykamy oczy i widzimy rozgrzane słońcem wzgórza porośnięte dzikim oregano i tymiankiem, czujemy zapach pinii pomieszany ze słonym zapachem morza. Słyszymy cykady grające w upalne popołudnie.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 duże pomidory – ja użyłam pomidorów malinowych i żółtych
4 szklanki sałaty rzymskiej i młodych liści szpinaku
4 średniej wielkości ogórki gruntowe
1 czerwona cebula
1 ser feta
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek

listki bazylii i oregano

 sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy


Wykonanie:

Pomidory kroimy w plasterki. Ogórki obieramy i kroimy na ukos w długie plastry. Czerwoną cebulę kroimy w plastry, rozdzielamy na pierścienie. Fetę kroimy w kostkę lub rozdzielamy na kawałki.

Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oregano i zostawiamy na chwilę, aby oregano rozwinęło swój zapach. Dodajemy oliwę, pieprz i odrobinę soli.

Na  talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i szpinaku. Na wierzchu układamy pomidory. Na pomidorach umieszczamy ogórki. Całość posypujemy kawałkami fety, oliwkami i czerwoną cebulą.

Doprawiamy wszystko winegretem zrobionym z soku z cytryny z oregano, oliwy, pieprzem i odrobiną soli. 

Przyozdabiamy listkami bazylii i świeżego oregano.