pierogi z burakami - beetroot ravioli

Od bardzo dawna miałam zamiar przygotować pierogi z burakami i kozim serem. Nadzienie tego typu jest bardzo nietypowe, chociaż spotkałam się kilka razy z podobnymi pierogami. Można przyjąć te pierogi za polski 

Zestawienie buraków i koziego sera jest zawsze smaczne i tym razem pierogi były pyszne. Pierogi miały lekko ziemisty smak buraków połączony z cierpko-słodkim smakiem koziego sera, pachniały tymiankiem i koperkiem.

Ciasto, które przygotowuję, jest bardzo elastyczne i można je rozwałkować bardzo cienko. Najlepiej używać do tego maszynki.

Xo, Lilka


36  pierogów z nadzieniem o objętości  1 łyżeczki

Składniki:

makaron

2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
sól

nadzienie

4 buraki ugotowane
125 g koziego sera
1 szklanka startego pecorino
sól i pieprz
po 1 łyżce posiekanych: tymianku, szczypioru, kopru i pieruszki

do podania

masło
starty ser pecorino
tymianek

Wykonanie:

Wkładamy mąkę, jajka, oliwę i sól do miksera. Mieszamy aż ciasto się połączy i zbije w kulę. Możemy ewentualnie dodać trochę wody. Zbieramy ciasto w kulę, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki by odpoczęło.

W międzyczasie gotujemy buraki. Studzimy je i obieramy ze skórki. Buraki przekładamy do malaksera, dodajemy kozi ser, sól, pieprz i posiekane zioła. Miksujemy aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy pecorino i miksujemy aż ser połączy się z farszem.

Rozwałkowujemy ciasto, na wierzch układamy po 1 łyżeczce ostudzonego nadzienia. Ciasto smarujemy wodą aby oczyścić je z resztek mąki, dzięki temu pierogi lepiej się skleją. 

Przykrywamy 2 warstwą ciasta i wykrajamy pierogi – kształt według uznania. Ja wykrajam je w półksiężyce.

Gotujemy w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy.

W patelni topimy masło i podsmażamy aż lekko się zazłoci i zacznie pachnieć karmelem. Dodajemy tymianek i smażymy aż masło będzie ciemno złote a tymianek dobrze podsmażony.

Polewamy pierogi masłem. Możemy je oprószyć pecorino.