Od bardzo dawna miałam zamiar
przygotować pierogi z burakami i kozim serem. Nadzienie tego typu jest bardzo
nietypowe, chociaż spotkałam się kilka razy z podobnymi pierogami. Można przyjąć te pierogi za polski
Zestawienie buraków i koziego sera jest
zawsze smaczne i tym razem pierogi były pyszne. Pierogi miały lekko ziemisty
smak buraków połączony z cierpko-słodkim smakiem koziego sera, pachniały
tymiankiem i koperkiem.
Ciasto, które przygotowuję, jest
bardzo elastyczne i można je rozwałkować bardzo cienko. Najlepiej używać do
tego maszynki.
36
pierogów z nadzieniem o objętości 1 łyżeczki
Składniki:
makaron
2 szklanki
mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
sól
nadzienie
4 buraki ugotowane
125 g koziego
sera
1 szklanka
startego pecorino
sól i pieprz
po 1 łyżce
posiekanych: tymianku, szczypioru, kopru i pieruszki
do podania
masło
starty ser
pecorino
tymianek
Wykonanie:
Wkładamy mąkę, jajka, oliwę i sól do
miksera. Mieszamy aż ciasto się połączy i zbije w kulę. Możemy ewentualnie
dodać trochę wody. Zbieramy ciasto w kulę, owijamy w folię i odstawiamy do
lodówki by odpoczęło.
W międzyczasie gotujemy buraki.
Studzimy je i obieramy ze skórki. Buraki przekładamy do malaksera, dodajemy kozi
ser, sól, pieprz i posiekane zioła. Miksujemy aż wszystko się połączy. Na
koniec dodajemy pecorino i miksujemy aż ser połączy się z farszem.
Rozwałkowujemy
ciasto, na wierzch układamy po 1 łyżeczce ostudzonego nadzienia. Ciasto
smarujemy wodą aby oczyścić je z resztek mąki, dzięki temu pierogi lepiej się
skleją.
Przykrywamy 2 warstwą ciasta i wykrajamy pierogi – kształt według
uznania. Ja wykrajam je w półksiężyce.
Gotujemy
w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
W
patelni topimy masło i podsmażamy aż lekko się zazłoci i zacznie pachnieć
karmelem. Dodajemy tymianek i smażymy aż masło będzie ciemno złote a tymianek
dobrze podsmażony.
Polewamy
pierogi masłem. Możemy je oprószyć pecorino.