czwartek, 20 lutego 2014

KAPUSNIAK NA WYWARZE Z PIECZONEGO KURCZAKA - CABBAGE SOUP WITH ROASTED CHICKEN



To bardzo gęsta i pożywna zupa. O bogatym i złożonym smaku warzyw i słodkiej kapusty, a także pieczonego kurczaka.

Najpierw ugotowałam wywar z warzyw i zachowanych resztek pieczonego kurczaka. Następnie zmiksowałam warzywa z wywarem, aby zupę zagęścić. Następnie w gęstej bazie ugotowałam świeże warzywa z kapustą włoską pokrojoną w cienkie paseczki.

Kapusta zachowała swój zielony kolor i świeży, słodki smak. Zupa ta to pełny i smaczny posiłek.

xo

Porcja dla 6 – 8 osób

Składniki:

resztki 2 pieczonych kurczaków
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka, grubo pokrojona
1 pietruszka, grubo pokrojona
1 kawałek selera, pokrojony w kostkę
1 mały por
1,5 litra wody
4 gałązki tymianku
2 liście laurowe
sól  morska i świeżo zmielony pieprz

3 małe marchewki, pokrojone w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w 0,5 cm plasterki
pół główki kapusty włoskiej, pokrojonej w cienkie paseczki

zielona pietruszka
parmezan

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do garnka dodajemy marchew, por, seler i pietruszkę i ząbek czosnku w łusce. Podsmażmy chwilę, dodajemy do tego kurczaka. Zalewamy wodą, dodajemy tymianek i liście laurowe. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.

Zestawiamy z ognia, wyjmujemy kurczaka i oddzielamy mięso od pozostałych części. Odstawiamy na bok. Wywar z warzywami miksujemy aż baza zupy będzie gładka.

Przelewamy zupę do garnka. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa: marchewki, pietruszkę i gotujemy przez 10 minut aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy mięso obrane z kości, seler naciowy i kapustę pekińską. Gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą.

Podajemy ze struganym parmezanem i listkami pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz