To bardzo gęsta i pożywna
zupa. O bogatym i złożonym smaku warzyw i słodkiej kapusty, a także pieczonego
kurczaka.
Najpierw ugotowałam
wywar z warzyw i zachowanych resztek pieczonego kurczaka. Następnie zmiksowałam warzywa z wywarem, aby zupę zagęścić.
Następnie w gęstej bazie ugotowałam świeże warzywa z kapustą włoską pokrojoną w
cienkie paseczki.
Kapusta zachowała
swój zielony kolor i świeży, słodki smak. Zupa ta to pełny i smaczny posiłek.
xo
Składniki:
resztki 2 pieczonych
kurczaków
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka, grubo
pokrojona
1 pietruszka, grubo
pokrojona
1 kawałek selera,
pokrojony w kostkę
1 mały por
1,5 litra wody
4 gałązki tymianku
2 liście laurowe
sól morska i świeżo zmielony pieprz
3 małe marchewki, pokrojone
w plasterki
1 pietruszka
pokrojona w plasterki
2 gałązki selera
naciowego pokrojone w 0,5 cm plasterki
pół główki kapusty
włoskiej, pokrojonej w cienkie paseczki
zielona pietruszka
parmezan
Wykonanie:
W dużym garnku
rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do garnka dodajemy
marchew, por, seler i pietruszkę i ząbek czosnku w łusce. Podsmażmy chwilę,
dodajemy do tego kurczaka. Zalewamy wodą, dodajemy tymianek i liście laurowe.
Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Zestawiamy z ognia,
wyjmujemy kurczaka i oddzielamy mięso od pozostałych części. Odstawiamy na bok.
Wywar z warzywami miksujemy aż baza zupy będzie gładka.
Przelewamy zupę do
garnka. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa: marchewki, pietruszkę i gotujemy
przez 10 minut aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy mięso obrane z kości,
seler naciowy i kapustę pekińską. Gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy zupę do
smaku pieprzem i solą.
Podajemy ze struganym
parmezanem i listkami pietruszki.