TARTA CZEKOLADOWO MALINOWA - RASPBERRY CHOCOLATE TART



Według mnie to najlepsza tarta czekoladowa, jaką można sobie wyobrazić. Czekolada i maliny to wyjątkowe połączenie, te dwa smaki mają się ku sobie od zawsze.

To zdecydowanie moje ulubione połączenie. Zbliżają się Walentynki, przyszła więc chwila by tę tartę upiec. Ale... nie ograniczajmy się tylko do tego dnia. Jest doskonała o każdej porze,

Zrobiłam tę tartę w wersji bezglutenowej, kruche ciasto z migdałów, kakao i mąki ziemniaczanej sprawdziło się rewelacyjnie. W nadzieniu, przez lekko gorzkawy smak czekolady przebija się kwaśna, aromatyczna malina. Niebo. Bardzo zmysłowe połączenie smaków.

xo


Składniki:

kruche ciasto

1 szklanka migdałów blanszowanych
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki kakao
1 łyżka cukru pudru
0,25 łyżeczki soli
1/2 kostki masła, pokrojonego w kostkę

nadzienie

2 tabliczki czekolady gorzkiej powyżej 65% zawartości kakao
2 szklanki sosu malinowego, podzielonego na porcje po jednej szklance (przepis podobny jak tutaj)
4 łyżki masła
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
1/2 miarki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki maki migdałowej

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy migdały, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki migdałowej masło, kakao i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią spożywczą  i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło.

Wykładamy ciastem  formę na tartę, nakłuwamy spód widelcem i schładzamy jeszcze raz.

Białka ubijamy z solą i  ¼ szklanki cukru, na sztywno. Dwie tabliczki czekolady roztapiamy wraz z masłem w misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy do niej 1 szklankę sosu malinowego i dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z ¼ szklanki cukru aż będą blade i zwiększą objętość. Do jajek dodajemy roztopioną czekoladę z malinami, ubijamy aby masa się połączyła często zbierając masę z brzegów naczynia. Dodajemy do masy mąkę migdałową i ziemniaczaną. Na koniec do masy delikatnie wkładamy białka w 3 częściach.

Nadzienie wkładamy do formy wyłożonej schłodzonym kruchym ciastem i pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika widelcem nakłuwamy wierzch i polewamy ciasto sosem malinowym.