W książce pt. To the
Bone Paula Liebtrandta znalazłam tartę warzywną w kolorach czerwieni. Zainspirowała mnie do zrobienia tej sałatki.
Czerwona cykoria,
buraki, rzodkiewka i czerwona cebula. Wszystko w pięknym odcieniu czerwieni. Sałatka
łączy w sobie różne smaki: goryczkę cykorii, słodycz i ziemisty smak buraka,
ostrość rzodkiewki i cierpkość cebuli. Całość dopełnia słodko owocowy smak
granatu.
Piękna, sałatka w monochromatycznym
kolorze.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
Składniki:
4
główki czerwonej cykorii
10
rzodkiewek
2
buraki
1
czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki, piklowana
nasiona
z połowy granata
kiełki
rzodkiewki
sos
2
łyżki czerwonego wina
sól
morska i świeżo zmielony pieprz
2
łyżki oleju rzepakowego lub oliwa
Wykonanie:
Cykorie
rozkrajamy i rozdzielamy liście.
Gotujemy
buraki na parze lub pieczemy w piekarniku. Polecam gotowanie na parze bo i
szybciej i taniej a efekt podobny – mocno skoncentrowany smak buraków.
Po
ostudzeniu, obieramy buraki i kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Piklujemy
cebulki: cebulę czerwoną kroimy na mandolinie na cienkie plasterki, przekładamy
do miseczki, solimy i skrapiamy czerwonym octem winnym.
Rzodkiewki
kroimy na cieniutkie plasterki. Wydobywamy nasiona z owocu granatu.
Wszystkie
warzywa mieszamy w misce.
Przygotowujemy
sos: wszystkie składniki mieszamy i polewamy nim sałatę.
Wierzch
sałaty posypujemy kiełkami rzodkiewki.