ZIMOWA CZERWONA SALATA - WINTER RED SALAD



W książce pt. To the Bone Paula Liebtrandta znalazłam tartę warzywną  w kolorach czerwieni. Zainspirowała mnie  do zrobienia tej sałatki.

Czerwona cykoria, buraki, rzodkiewka i czerwona cebula. Wszystko w pięknym odcieniu czerwieni. Sałatka łączy w sobie różne smaki: goryczkę cykorii, słodycz i ziemisty smak buraka, ostrość rzodkiewki i cierpkość cebuli. Całość dopełnia słodko owocowy smak granatu.

Piękna, sałatka w monochromatycznym kolorze.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 główki czerwonej cykorii
10 rzodkiewek
2 buraki
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki, piklowana
nasiona z połowy granata
kiełki rzodkiewki

sos
2 łyżki czerwonego wina
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwa

Wykonanie:

Cykorie rozkrajamy i rozdzielamy liście.

Gotujemy buraki na parze lub pieczemy w piekarniku. Polecam gotowanie na parze bo i szybciej i taniej a efekt podobny – mocno skoncentrowany smak buraków.

Po ostudzeniu, obieramy buraki i kroimy na bardzo cienkie plasterki.

Piklujemy cebulki: cebulę czerwoną kroimy na mandolinie na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, solimy i skrapiamy czerwonym octem winnym.

Rzodkiewki kroimy na cieniutkie plasterki. Wydobywamy nasiona z owocu granatu.

Wszystkie warzywa mieszamy w misce.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy i polewamy nim sałatę.

Wierzch sałaty posypujemy kiełkami rzodkiewki.