Dostałam niedawno od mojej uroczej
znajomej - Kasi - wspaniałe prezenty: domowej roboty ajerkoniak, dżem z płatków róży i kiełbasę
z dzika.
Ajerkoniak poszedł na pierwszy ogień, dodałam
go do musu czekoladowego, którym był przełożony tort czekoladowy. Dżem z płatków róży
czeka na swoją kolej.
Kiełbasę natomiast dodałam do kurczaka i upiekłam wszystko z cebulą i balsamico.
To bardzo ciekawe połączenie. Kiełbasa
dodaje kurczakowi bardzo wyrazistego smaku, co potęguje dodatkowo ocet
balsamiczny, dodając daniu karmelowej słodyczy.
xo
Składniki:
4 udka kurczaka
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
1 pęto kiełbasy (z dzika, drobiowej lub wieprzowej)
2 cebule
sól i pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Udka kurczaka myjemy i lekko osuszamy.
Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Układamy w brytfannie, dodajemy czosnek i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
Dodajemy do kurczaka kiełbasę i cebulę
pokrojone na kawałki. Polewamy wszystko octem balsamicznym i pieczemy przez kolejne
30 minut.