Dzisiaj kolejna próba ciasta bez
glutenu. I muszę przyznać całkiem udana. To ciasto to nic więcej niż marcepan z
masłem i jajkami, z niewielką ilością mąki migdałowej i mąki ziemniaczanej.
Wyszło z tego ciasto gęste, ale lekkie. Bardzo wilgotne i mało słodkie. Posmarowałam je pod koniec pieczenia lekko cierpkim dżemem
morelowym, a na koniec polałam sosem jeżynowym.
Ciasto nosi nazwę Montmartre pave,
czyli kostka brukowa z Montmartre, malowniczej dzielnicy Paryża. Ja dla zrobiłam
je w okrągłej formie, bo taka wydała mi się odpowiednia.
Polecam,
xo
Składniki:
2 kostki marcepanu, około 400 gram
5 jajek, rozdzielone żółtka od białek
1/2 kostki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki likieru pomarańczowego
na wierzch ciasta
pół szklanki dżemu morelowego
coulis z czerwonych owoców, ja użyłam
coulis z jeżyn, tutaj przepis na sos truskawkowy
Wykonanie:
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.
W misce miksujemy rozdrobnioną masę
marcepanową. Dodajemy do niej stopniowo żółtka dokładnie mieszając. Następnie
do marcepana dodajemy roztopione i ostudzone masło, miksujemy wszystko na
gładką masę.
Kolejnym krokiem jest dodanie na
małych obrotach miksera, proszku do pieczenia, mąki migdałowej i mąki ziemniaczanej.
Dolewamy likier pomarańczowy i mieszamy ciasto bardzo dokładnie, zbierając masę
z brzegów miski.
Na koniec, dodajemy do masy ubite na
sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze
160 stopni. Kiedy ciasto będzie już upieczone, wierzch smarujemy dżemem
morelowym i podpiekamy dodatkowo 5-10 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika
polewamy je kilkoma łyżkami sosu owocowego.
Przepis pochodzi z książki Paris
Sweets, Dorie Greenspan.