wtorek, 4 lutego 2014

FETA MARYNOWANA - MARINATED FETA



Kremowa i lekko słona feta marynowana z różnymi dodatkami i ziołami w oliwie to śródziemnomorska specjalność. Wspaniała z chrupiącym świeżym chlebem lub jako dodatek do sałaty.

Moją zrobiłam z kiszoną cytryną, która zaperfumowała ser w niezwykły sposób. Ostra papryczka dodała charakteru, a zioła świeżości.

Można użyć dowolnej kombinacji ziół i dodatków, w zależności od smaku i upodobań.

xo


Składniki:

1 szklanka fety pokruszonej (pokrojonej) na małe kawałki
1 ostra papryczka
skórka z jednej kiszonej cytryny (przepis tutaj)
świeżo mielony pieprz
garść siekanego szczypiorku
garść siekanej pietruszki
garść listków mięty
3 łyżki oliwy


Wykonanie:

Fetę umieszczamy w słoiku z papryczką, kiszoną cytryną, ziołami i pieprzem. Zalewamy fetę oliwą. Zamykamy słoik i wstrząsamy aby wszystko się wymieszało.

Odstawiamy do lodówki na kilka dni.

Podajemy z grzankami, jako dodatek do sałaty, do grillowanego mięsa.



1 komentarz:

  1. Pożyczyłem jeden z Twoich przepisów i umieściłem na swoim blogu. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko? :) http://kaszomania.blogspot.com/2014/02/saatka-z-kaszy-jaglanej-i-granatu.html

    Gratuluję bloga, bo jest naprawdę wartościowy! :)

    OdpowiedzUsuń