Kremowa i lekko słona feta
marynowana z różnymi dodatkami i ziołami w oliwie to śródziemnomorska
specjalność. Wspaniała z chrupiącym świeżym chlebem lub jako dodatek do sałaty.
Moją zrobiłam z kiszoną
cytryną, która zaperfumowała ser w niezwykły sposób. Ostra papryczka dodała
charakteru, a zioła świeżości.
Można użyć dowolnej
kombinacji ziół i dodatków, w zależności od smaku i upodobań.
xo
Składniki:
1 szklanka fety pokruszonej (pokrojonej) na małe kawałki
1 ostra papryczka
skórka z jednej kiszonej cytryny (przepis tutaj)
świeżo mielony pieprz
garść siekanego szczypiorku
garść siekanej pietruszki
garść listków mięty
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Fetę umieszczamy w słoiku
z papryczką, kiszoną cytryną, ziołami i pieprzem. Zalewamy fetę oliwą. Zamykamy
słoik i wstrząsamy aby wszystko się wymieszało.
Odstawiamy do lodówki na
kilka dni.
Podajemy z grzankami, jako
dodatek do sałaty, do grillowanego mięsa.