Oryginalnie kopytka
te zrobione są z marchewki. Ale przecież mamy porę na dynię, a jeszcze nie robiłam
nic z dyni w tym sezonie, więc zrobiłam te kopytka z dyni.
Co za połączenie: delikatne
kopytka, słodko-kwaśny sos pomidorowy i słodkie ciastka migdałowe amaretti.
Wspaniałe, niepowtarzalny smak. Ale będą też pyszne z szałwią
smażoną w maśle.
Co Wy na to?
xo
30 pierogów wielkości
łyżki stołowej
Składniki:
sos pomidorowy
1,5 litra passaty pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
kilka gałązek bazylii
kopytka
500 g twarogu
2 ziemniaki,
ugotowane, ostudzone i przeciśnięte przez praskę
2 szklanki upieczonej
dyni
2 jajka
1 szklanka startego parmezanu
lub pecorino romano
sól i pieprz
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do podania
ciastka amaretti
starty parmezan
oliwa
listki bazylii
Wykonanie:
Rozdrabniamy twaróg
(najlepiej przecisnąć go przez praskę) dodajemy do niego ugotowane ziemniaki i
upieczoną dynię przeciśnięte przez praskę, jajka, starty parmezan. Doprawiamy
pieprzem i solą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec delikatnie dodajemy do
masy mąkę. Wkładamy masę do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie
przygotowujemy sos:
Cebulę siekamy drobno. W
rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i całe ząbki czosnku, smażymy
aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową, bazylię,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Cukier złamie kwaśny smak pomidorów.
Gotujemy na małym ogniu,
pod przykryciem, do zgęstnienia ok. 30 minut. Studzimy sos przez chwilę
i miksujemy blenderem.
Masa na kopytka jest dość delikatna, dlatego formujemy ją 2 łyżkami i gotujemy bardzo delikatnie.
Masę na kopytka wyjmujemy z lodówki. Zagotowujemy osoloną wodę w płaskim rondlu – głębokość wody to ok. 5 cm. Nabieramy łyżką masę i drugą łyżką zsuwamy ją do rondla. Gotujemy kopytka w lekko gotującej się wodzie aż wypłyną na wierzch, odwracamy i dogotowujemy chwilę z drugiej strony.
Masę na kopytka wyjmujemy z lodówki. Zagotowujemy osoloną wodę w płaskim rondlu – głębokość wody to ok. 5 cm. Nabieramy łyżką masę i drugą łyżką zsuwamy ją do rondla. Gotujemy kopytka w lekko gotującej się wodzie aż wypłyną na wierzch, odwracamy i dogotowujemy chwilę z drugiej strony.
Na dno talerza wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na
sosie układamy kilka kopytek. Kopytka posypujemy pokruszonym ciastkiem amaretto
i parmezanem. Skrapiamy oliwą i posypujemy listkami bazylii.
Na postawie Cucina Rustica, Viana LaPlace & Evan Kleimann.