środa, 15 października 2014

KOPYTKA Z DYNI W SOSIE POMIDOROWYM - PUMPKIN GNOCCHI IN TOMATO SAUCE



Oryginalnie kopytka te zrobione są z marchewki. Ale przecież mamy porę na dynię, a jeszcze nie robiłam nic z dyni w tym sezonie, więc zrobiłam te kopytka z dyni.

Co za połączenie: delikatne kopytka, słodko-kwaśny sos pomidorowy i słodkie ciastka migdałowe amaretti. Wspaniałe, niepowtarzalny smak. Ale będą też pyszne z szałwią smażoną w maśle.

Co Wy na to?

xo

30 pierogów wielkości łyżki stołowej

Składniki:

sos pomidorowy
1,5 litra passaty pomidorowej
1 duża cebula
2  ząbki czosnku
oliwa z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
kilka gałązek bazylii

kopytka
500 g twarogu
2 ziemniaki, ugotowane, ostudzone i przeciśnięte przez praskę
2 szklanki upieczonej dyni
2 jajka
1 szklanka startego parmezanu lub pecorino romano
sól i pieprz
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

do podania
ciastka amaretti
starty parmezan
oliwa
listki bazylii

Wykonanie:

Rozdrabniamy twaróg (najlepiej przecisnąć go przez praskę) dodajemy do niego ugotowane ziemniaki i upieczoną dynię przeciśnięte przez praskę, jajka, starty parmezan. Doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec delikatnie dodajemy do masy mąkę. Wkładamy masę do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos:

Cebulę siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i całe ząbki czosnku, smażymy aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową, bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Cukier złamie kwaśny smak pomidorów.

Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do zgęstnienia ok. 30 minut. Studzimy sos przez chwilę i miksujemy blenderem.

Masa na kopytka jest dość delikatna, dlatego formujemy ją 2 łyżkami i gotujemy bardzo delikatnie.

Masę na kopytka wyjmujemy z lodówki. Zagotowujemy osoloną wodę w płaskim rondlu – głębokość wody to ok. 5 cm.  Nabieramy łyżką masę i drugą łyżką zsuwamy ją do rondla. Gotujemy kopytka w lekko gotującej się wodzie aż wypłyną na wierzch, odwracamy i dogotowujemy chwilę z drugiej strony.

Na dno talerza wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na sosie układamy kilka kopytek. Kopytka posypujemy pokruszonym ciastkiem amaretto i parmezanem. Skrapiamy oliwą i posypujemy listkami bazylii.

Na postawie Cucina Rustica, Viana LaPlace & Evan Kleimann.




2 komentarze: