niedziela, 12 października 2014

SAŁATKA CARPACCIO Z FENKUŁA I PAPRYKI W STYLU SYCYLIJSKIM - FENNEL AND PEPPER CARPACCIO SALAD SICILIAN STYLE



Delikatny, anyżkowy koper włoski w tej sałatce niesamowicie smakuje z mocnym smakiem sosu z sardeli.

W kuchni sycylijskiej to bardzo typowe połączenie: słodko-kwaśne. Caponata ma smak słodko-kwaśny, tak samo makaron z miecznikiem lub sardynkami słodko-ostro-kwaśny – zapiekany z fenkułem z tymi właśnie smakami. Pisałam o tych smakach tutaj i tutaj.

Słone sardele, słodkie rodzynki, ostre peperoncini, kwaśna cytryna – te smaki połączone z anyżkowym koprem włoskim – po prostu pycha.

Sałatka ta doskonale sprawdziłaby się połączona ze stekiem z tuńczyka lub miecznika.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 bulwa kopru włoskiego
2 małe papryki czerwone
2 łodygi selera
4 rzodkiewki
4 garście rukoli
½ czerwonej ostrej papryczki
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 cebula  szalotka

sok z jednej cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 filety z sardeli
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki orzeszków pinii
1 kawałek kiszonej cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy poprzecznie na plasterki o grubości 1,5 mm. Paprykę czerwoną szatkujemy podobnie jak fenkuł. Łodygę selera, rzodkiewki oraz szalotkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pietruszkę  dzielimy na listki.

Drobno siekamy połowę ostrej papryki, odstawiamy na bok.

Kiszoną cytrynę drobno siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez 10 minut. Prażymy orzeszki pinii.    

Rozdrabniamy anchois, przekładamy do miseczki, dodajemy osączone rodzynki, kiszoną cytrynę, orzeszki pinii. Dodajemy sok z polowy cytryny i oliwę.

Mieszamy poszatkowany fenkuł, paprykę, rzodkiew, seler i szalotkę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz delikatnie pieprzem i solą.

Na 4 talerze wykładamy rukolę. Na wierzchu układamy sałatkę. Posypujemy listkami pietruszki i posiekana ostra papryką. Polewamy całość sosem z sardeli.


1 komentarz: