Delikatny, anyżkowy
koper włoski w tej sałatce niesamowicie smakuje z mocnym smakiem sosu z
sardeli.
W kuchni
sycylijskiej to bardzo typowe połączenie: słodko-kwaśne. Caponata ma smak
słodko-kwaśny, tak samo makaron z miecznikiem lub sardynkami słodko-ostro-kwaśny – zapiekany z
fenkułem z tymi właśnie smakami. Pisałam o tych smakach tutaj i tutaj.
Słone sardele,
słodkie rodzynki, ostre peperoncini, kwaśna cytryna – te smaki połączone z anyżkowym
koprem włoskim – po prostu pycha.
Sałatka ta
doskonale sprawdziłaby się połączona ze stekiem z tuńczyka lub miecznika.
xo
Porcja na 4
osoby
Składniki:
1 bulwa kopru
włoskiego
2 małe
papryki czerwone
2 łodygi
selera
4 rzodkiewki
4 garście
rukoli
½ czerwonej
ostrej papryczki
1 łyżka
posiekanej pietruszki
1
cebula szalotka
sok z jednej
cytryny
sól i pieprz
2 łyżki
oliwy
2 filety
z sardeli
½ szklanki
rodzynek
¼ szklanki
orzeszków pinii
1 kawałek
kiszonej cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy poprzecznie
na plasterki o grubości 1,5 mm. Paprykę czerwoną szatkujemy podobnie jak fenkuł.
Łodygę selera, rzodkiewki oraz szalotkę kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Pietruszkę dzielimy na listki.
Drobno siekamy połowę ostrej papryki, odstawiamy na bok.
Kiszoną cytrynę drobno siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i
namaczamy przez 10 minut. Prażymy orzeszki pinii.
Rozdrabniamy anchois, przekładamy do miseczki, dodajemy osączone
rodzynki, kiszoną cytrynę, orzeszki pinii. Dodajemy sok z polowy cytryny i
oliwę.
Mieszamy poszatkowany fenkuł, paprykę, rzodkiew, seler i
szalotkę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz delikatnie pieprzem i solą.