sycylijski gulasz warzywny - sicilian caponata

Caponata do danie typowo sycylijskie. Bakłażany, oliwki, kapary i pomidor składają się na potrawę, która swoim smakiem przenosi nas pamięcią w rozpalone krajobrazy Trinakii (lokalna nazwa Sycylii) gdzie kwitną opuncje a woda ma kolor akwamaryny.

Znajdziemy tutaj bardzo typowe dla południa Włoch połączenie smaku słodko-kwaśnego. Otrzymujemy w rezultacie błyszczącą, słodko-kwaśną potrawę przypominającą najlepszą konfiturę.

Caponata wspaniale pasuje jako dodatek do ryby, ale najczęściej jest podawana na przystawkę z grzankami.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 miarki objętości
Składniki:
1 bakłażan średniej wielkości
sól
4 łyżki oliwy

4 łodygi selera naciowego
2 puszki pomidorów pelati
sól i pieprz
gałązka bazylii
2 łyżki kaparów
20 czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek, pokrojonych na pół
4 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki cukru

1 łyżka pietruszki 

Wykonanie:

Bakłażan kroimy na kawałki o wielkości 1cm x 1cm, solimy i odstawiamy aby wyciekły soki (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Bakłażan odcedzamy, możemy go wypłukać i osączyć z wody.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy bakłażan i smażymy aż się zarumieni i będzie miał szklisty wygląd. Do bakłażana dodajemy seler naciowy pokrojony w 1 cm kawałki i rozgniecione pomidory z puszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dokładamy gałązkę bazylii  i dusimy ok.15 minut.

Do potrawy dodajemy oliwki, kapary, cukier i wszystko zalewamy octem. Zagotowujemy i potrawa jest gotowa.

Podajemy na  ciepło lub  na zimno.