Pozostając w kwiatowym cyklu, dzisiaj
przepis na nadziewane kwiaty cukinii. Jeżeli macie możliwość zdobycia kwiatów
cukinii i to danie zrobić, to ze wszech miar je polecam.
Ja moje kwiaty dostałam od Mamy, która zebrała
dla mnie męskie kwiaty cukinii na swojej działce. Żeńskie rozwijają się w owoc,
czyli cukinię lub kabaczek.
Kwiaty cukinii są bardzo popularne w
południowych krajach Europy, latem, na straganach we Włoszech czy Prowansji stragany
przepełnione są tymi pięknymi, złotymi, jadalnymi kwiatami.
Kwiaty cukinii podaje się na ogół
smażone w cieście naleśnikowym pokropione sokiem z cytryny. W Prowansji popularne są również
zapiekane w pomidorach, i w ten właśnie sposób dzisiaj je przygotowałam.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
12 kwiatów cukinii, oczyszczonych szczoteczką, usunięte
pręciki
250 g twarogu
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
połowa cukinii startej na grubej tarce
posiekane zioła: szczypiorek, pietruszka, mięta
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
garść pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
gałązka bazylii
gałązka mięty
sól i pieprz
Wykonanie:
Kwiaty
cukinii oczyszczamy szczoteczką, usuwamy ze środka pręciki.
Twarożek
przeciskamy przez praskę, mieszamy ze startym parmezanem, startą cukinią,
ziołami i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy
kwiaty cukinii używając łyżki lub rękawa cukierniczego (najłatwiejszy sposób).
W
żaroodpornym naczyniu mieszamy rozgniecione pomidory pelati, dodajemy zioła,
sól i pieprz, wszystko skrapiamy oliwą. Na wierzchu pomidorów układamy kwiaty
cukinii - ja moje ułożyłam koncentrycznie w okrągłej formie do pieczenia.
Dookoła obkładamy kwiaty pomidorkami.
Pieczemy
w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.