nadziewane kwiaty cukinii zapiekane w sosie pomidorowym - zucchini flowers stuffed with ricotta baked in tomato sauce

Pozostając w kwiatowym cyklu, dzisiaj przepis na nadziewane kwiaty cukinii. Jeżeli macie możliwość zdobycia kwiatów cukinii i to danie zrobić, to ze wszech miar je polecam.

Ja moje kwiaty dostałam od Mamy, która zebrała dla mnie męskie kwiaty cukinii na swojej działce. Żeńskie rozwijają się w owoc, czyli cukinię lub kabaczek.

Kwiaty cukinii są bardzo popularne w południowych krajach Europy, latem, na straganach we Włoszech czy Prowansji stragany przepełnione są tymi pięknymi, złotymi, jadalnymi kwiatami.

Kwiaty cukinii podaje się na ogół smażone w cieście naleśnikowym pokropione sokiem z cytryny. W Prowansji popularne są również zapiekane w pomidorach, i w ten właśnie sposób dzisiaj je przygotowałam.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

12 kwiatów cukinii, oczyszczonych szczoteczką, usunięte pręciki
250 g twarogu
4 łyżki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
połowa cukinii startej na grubej tarce
posiekane zioła: szczypiorek, pietruszka, mięta

1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
garść pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
gałązka bazylii
gałązka mięty
sól i pieprz

Wykonanie:

Kwiaty cukinii oczyszczamy szczoteczką, usuwamy ze środka pręciki.

Twarożek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze startym parmezanem, startą cukinią, ziołami i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nadziewamy kwiaty cukinii używając łyżki lub rękawa cukierniczego (najłatwiejszy sposób).

W żaroodpornym naczyniu mieszamy rozgniecione pomidory pelati, dodajemy zioła, sól i pieprz, wszystko skrapiamy oliwą. Na wierzchu pomidorów układamy kwiaty cukinii - ja moje ułożyłam koncentrycznie w okrągłej formie do pieczenia. Dookoła obkładamy kwiaty pomidorkami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.