W zeszłym tygodniu na bazarze BoZeWsi kupiłam
kilka wspaniałych produktów. Między innymi kupiłam piękne kwiaty jadalne –
kwiaty słodkiego groszku i kwiaty nasturcji.
Kwiaty słodkiego groszku postanowiłam wykorzystać do ozdobienia i wzbogacenia nadzienia sernika, a właściwie serniczków, bowiem upieklam je w postaci indywidualnych ciastek o średnicy 8 cm.
Serniczki mają aromat pomarańczy dodatkowo słodzone są kwiatami groszku. Końcówki kwiatów wystające z serników wyglądają bardzo interesująco.
Serniczki mają aromat pomarańczy dodatkowo słodzone są kwiatami groszku. Końcówki kwiatów wystające z serników wyglądają bardzo interesująco.
Oczywiście serniki te można upiec bez
kwiatów. Same w sobie są bardzo delikatne, słodkie i pachnące cytrusami.
Xo, Lilka
Składniki:
kruche ciasto
nadzienie z twarogu
kwiaty z słodkiego groszku
kruche ciasto
|
0,25 miarki migdałów blanszowanych
|
0,5 miarki cukru pudru
|
2,5 miarki mąki
|
0,25 łyżeczki soli
|
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
|
2 żółtka
|
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
|
nadzienie z twarogu
|
4 jajka, 4 żółtka i 6 białek,
rozdzielone
2 kostki twarogu
|
0,5 miarki cukru
0,25 łyżeczki soli
|
skórka starta z 2 pomarańczy
|
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki masła stopione
kwiaty słodkiego groszku
|
Wykonanie:
kruche ciasto:
Do
malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą
zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto
zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk
wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy.
Wykładamy ciastem 8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze
raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C,
aż ciasto będzie lekko złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i
podpiekamy w temperaturze 180 st.C
przez następne 10 minut.
nadzienie serowe:
Białka
ubijamy z solą i ¼ szklanki cukru, na
sztywno. Miksujemy twaróg z żółtkami i ¼ szklanki cukru.
|
Do twarogu dodajemy skórkę startą z
pomarańczy i sok wyciśnięty z pomarańczy
i cytryny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy stopione ostudzone masło.
Na koniec delikatnie dodajemy białka w
3 częściach.
Nadzienie wkładamy do podpieczonych
foremek, na wierzchu wtykamy kwiaty słodkiego groszku i pieczemy tarteletki w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.