sernik z kwiatami słodkiego groszku - cheesecake with sweet pea flowers

W zeszłym tygodniu na bazarze BoZeWsi kupiłam kilka wspaniałych produktów. Między innymi kupiłam piękne kwiaty jadalne – kwiaty słodkiego groszku i kwiaty nasturcji.

Kwiaty słodkiego groszku postanowiłam wykorzystać do ozdobienia i wzbogacenia nadzienia sernika, a właściwie serniczków, bowiem upieklam je w postaci indywidualnych ciastek o średnicy 8 cm. 

Serniczki mają aromat pomarańczy dodatkowo słodzone są kwiatami groszku. Końcówki kwiatów wystające z serników wyglądają bardzo interesująco.

Oczywiście serniki te można upiec bez kwiatów. Same w sobie są bardzo delikatne, słodkie i pachnące cytrusami.

Xo, Lilka


Składniki:
kruche ciasto
nadzienie z twarogu
kwiaty z słodkiego groszku

kruche ciasto

0,25 miarki migdałów blanszowanych
0,5 miarki cukru pudru
2,5 miarki mąki
0,25 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

nadzienie z twarogu

4 jajka, 4 żółtka i 6 białek, rozdzielone
2 kostki twarogu
0,5 miarki cukru
0,25 łyżeczki soli
skórka starta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki masła stopione
kwiaty słodkiego groszku

Wykonanie:

kruche ciasto:

Do malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. 

Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy.

Wykładamy ciastem  8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.

Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 st.C przez następne 10 minut.

nadzienie serowe:

Białka ubijamy z solą i  ¼ szklanki cukru, na sztywno. Miksujemy twaróg z żółtkami i ¼ szklanki cukru.

Do twarogu dodajemy skórkę startą z pomarańczy i sok wyciśnięty  z pomarańczy i cytryny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy stopione ostudzone masło.

Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.

Nadzienie wkładamy do podpieczonych foremek, na wierzchu wtykamy kwiaty słodkiego groszku i pieczemy tarteletki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.