młode ziemniaki i pory smażone z nasturcjami - young potatoes and leeks sauteed with nasturtium flowers

Kupiłam na bazarze BoZeWsi  w Oliwie piękne kwiaty jadalne. Między innymi nasturcje.

Nasturcje kupiłam z planem użycia ich do sałatki z ziemniaków. Nasturcje doskonale komponują się z ziemniakami, ich lekko pieprzowy smak pięknie doprawia delikatny smak ziemniaków.

Przynajmniej kilka razy w ciągu lata muszę usmażyć/udusić młode ziemniaki na patelni. Ich zrobienie nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie a są wyjątkowo dobre. Ziemniaki same w sobie o neutralnym smaku przejmują smak z przypraw, z którymi są smażone. Miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz

Podaję je z pieprzową rukolą i sokiem z cytryny, a tutaj dodatkowo z nasturcją o pieprzowym smaku.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

½ kg młodych ziemniaków, małych
2 młode pory
tymianek
sól i pieprz
oliwa
ząbek czosnku
garść kwiatów nasturcji

do podania
kapary
sok z cytryny
skórka starta z cyrtyny

rukola

Wykonanie:

Ziemniaki czyścimy, myjemy i kroimy na pół. Pory przekrajamy wzdłuż, dokładnie płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki, pory, ząbek czosnku i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie w środku a złote z zewnątrz. Od czasu do czasu mieszamy, aby ziemniaki się zarumieniły z wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodajemy kwiaty nasturcji.

Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy kapary i skrapiamy sokiem z cytryny, i posypujemy skórką cytrynową.

Podajemy na liściach rukoli.