Kupiłam na bazarze BoZeWsi w Oliwie piękne kwiaty jadalne. Między innymi
nasturcje.
Nasturcje kupiłam z planem użycia ich
do sałatki z ziemniaków. Nasturcje doskonale komponują się z ziemniakami, ich lekko
pieprzowy smak pięknie doprawia delikatny smak ziemniaków.
Przynajmniej kilka razy w ciągu lata muszę usmażyć/udusić młode ziemniaki na patelni. Ich zrobienie nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie a są wyjątkowo dobre. Ziemniaki same w sobie o neutralnym smaku przejmują smak z przypraw, z którymi są smażone. Miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
½ kg młodych ziemniaków, małych
2 młode pory
tymianek
sól i pieprz
oliwa
ząbek czosnku
garść kwiatów nasturcji
do podania
kapary
sok z cytryny
skórka starta z cyrtyny
skórka starta z cyrtyny
rukola
Wykonanie:
Ziemniaki
czyścimy, myjemy i kroimy na pół. Pory przekrajamy wzdłuż, dokładnie płuczemy.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki, pory, ząbek czosnku i tymianek.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy
pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie w środku a złote z zewnątrz. Od czasu
do czasu mieszamy, aby ziemniaki się zarumieniły z wszystkich stron. Pod koniec
smażenia dodajemy kwiaty nasturcji.
Zdejmujemy
patelnię z ognia, dodajemy kapary i skrapiamy sokiem z cytryny, i posypujemy skórką cytrynową.
Podajemy
na liściach rukoli.