Nazwijmy je krokietami, plackami, blinami,
bądź ciastkami. Niezależnie jak je nazwiemy, są przepyszne.
Upiekłam je, aby ograniczyć ilość tłuszczu
(można je usmażyć). Dodałam do masy serek kremowy z dodatkiem cebuli i
szczypiorku, dla dodatkowego smaku. Nie zawierają glutenu.
Podałam je z tym samym serkiem wymieszanym z jogurtem i szczypiorkiem. Będą też świetnie smakować z łososiem wędzonym, kwaśną śmietaną i koperkiem.
Polecam,
xo
Na 16
placków
Składniki:
2 szklanki ugotowanych
ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
sól i pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cebule dymki
1/2 opakowania serka kremowego szczypiorek i cebula
1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego
1/2 opakowania serka kremowego szczypiorek i cebula
pieprz i sól
szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej
wodzie, studzimy lekko i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i posiekaną dymkę oraz
serek kremowy szczypiorek i cebula. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą.
Wykładamy masę z ziemniaków do natłuszczonych foremek do mufinek.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
W międzyczasie mieszamy serek kremowy z
jogurtem. Doprawiamy pieprzem i solą.
Na talerz wykładamy po 4 placki ułożone
stosik i dodajemy po 2 łyżki sosu jogurtowego. Posypujemy szczypiorkiem.