KROKIETY ZIEMNIACZANE - POTATO CAKES



Nazwijmy je krokietami, plackami, blinami, bądź ciastkami. Niezależnie jak je nazwiemy, są przepyszne.

Upiekłam je, aby ograniczyć ilość tłuszczu (można je usmażyć). Dodałam do masy serek kremowy z dodatkiem cebuli i szczypiorku, dla dodatkowego smaku. Nie zawierają glutenu.

Podałam je z tym samym serkiem wymieszanym z jogurtem i szczypiorkiem. Będą też świetnie smakować z łososiem wędzonym, kwaśną śmietaną i koperkiem.

Polecam,

xo


Na 16 placków

Składniki:

2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
sól i pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cebule dymki
1/2 opakowania serka kremowego szczypiorek i cebula


1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego
1/2 opakowania serka kremowego szczypiorek i cebula
pieprz i sól
szczypiorek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy lekko i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków  dodajemy jajka, mąkę i posiekaną dymkę oraz serek kremowy szczypiorek i cebula. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą.

Wykładamy masę z ziemniaków  do natłuszczonych foremek do mufinek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie mieszamy serek kremowy z jogurtem. Doprawiamy pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy po 4 placki ułożone stosik i dodajemy po 2 łyżki sosu jogurtowego. Posypujemy szczypiorkiem.