No więc jak zobaczyłam w sklepie fenkuł
z dużą ilością świeżej naci, musiałam go koniecznie kupić. W zamrażarce miałam kilka steków
z miecznika więc wybór padł na tę rybę pieczoną z koprem włoskim alla siciliana.
Przyrządzanie potraw z rodzynkami i orzechami pinii to bardzo typowy dla tej wyspy sposób gotowania. Widać tu duże wpływy kuchni arabskiej, po upadku Cesarstwa Rzymskiego, Sycylia była przez wiele wieków pod panowaniem Arabów.
Anyżkowy smak fenkuła, słodycz rodzynek, słony i rybny smak sardeli i ostrość papryki, wszystko to tworzy niezapomniany, bardzo złożony smak dania.
Anyżkowy smak fenkuła, słodycz rodzynek, słony i rybny smak sardeli i ostrość papryki, wszystko to tworzy niezapomniany, bardzo złożony smak dania.
Jest to również podstawa do wspaniałego
zapiekanego makaronu z sardynkami, bardzo typowego dla Sycylii. Wariacja z
makaronem i miecznikiem będzie poniżej.
Xo, Lilka
Na 4
porcje
Składniki:
4 steki z miecznika
1 koper włoski
garść rodzynek
4 ząbki czosnku
4 filety z sardeli
1 cytryna pokrojona w cienkie plastry
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
oliwa z oliwek
1 cebulka i szczypior pokrojone w plasterki
duża garść naci z kopru włoskiego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny
½ szklanki prażonych orzechów pinii
zielona pietruszka
zielona pietruszka
Wykonanie:
Koper
włoski kroimy na 4 części, wykrajamy głąb i kroimy koper na mandolinie w
cienkie piórka. Układamy koper na dnie naczynia do pieczenia, posypujemy koper
rodzynkami.
Na
fenkule układamy równomiernie steki z miecznika. Następnie obok steków rozkładamy
czosnek. Posypujemy wszystko posiekanymi filetami z sardeli oraz ostrą papryką.
Przyprawiamy wszystko pieprzem i odrobiną soli. Na koniec, na wierzchu
rozkładamy plasterki cytryny i skrapiamy wszystko oliwą.
Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
Podczas
gdy ryba się piecze podsmażamy cebulkę w oliwie. Nać kopru sparzamy, siekamy i
miksujemy z cebulką i oliwą na gładki sos.
Podajemy
miecznika na łożu z kopru skropionego sosem z naci fenkuła i sokiem z cytryny.
Posypujemy pinolami.
Wariacja
z makaronem:
dodatkowe składniki:
pół paczki makaronu penne rigate
4 łyżki bułki tartej
oliwa z oliwek
Makaron
gotujemy al dente.
Na
patelni podsmażamy koper włoski pokrojony w piórka, rodzynki, czosnek, sardele
i ostrą paprykę. Doprawiamy wszystko sokiem z cytryny, małą ilością soli i
pieprzem. Dodajemy steki z miecznika i dusimy.
Podczas
gdy ryba się smaży podsmażamy cebulkę w oliwie. Nać kopru sparzamy, siekamy i
miksujemy z cebulką i oliwą na gładki sos.
Miecznika
wyjmujemy na osobny talerz. Do warzyw
dodajemy ugotowany makaron i sos z kopru, mieszamy dokładnie.
Przekładamy
makaron do żaroodpornego naczynia. Posypujemy go pinolami, na wierzchu układamy
steki z miecznika i plastry cytryny. Całość posypujemy bułka tartą i skrapiamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy
aż bulka się zarumieni. Podajemy posypane pietruszką.
Smacznego.