stek z miecznika pieczony po sycylijsku - swordfish steak baked alla siciliana


No więc jak zobaczyłam w sklepie fenkuł z dużą ilością świeżej naci, musiałam go koniecznie kupić. W zamrażarce miałam kilka steków z miecznika więc wybór padł na tę rybę pieczoną z koprem włoskim alla siciliana.

Przyrządzanie potraw z rodzynkami i orzechami pinii to bardzo typowy dla tej wyspy sposób gotowania. Widać tu duże wpływy kuchni arabskiej, po upadku Cesarstwa Rzymskiego, Sycylia była przez wiele wieków pod panowaniem Arabów.

Anyżkowy smak fenkuła, słodycz rodzynek, słony i rybny smak sardeli i ostrość papryki, wszystko to tworzy niezapomniany, bardzo złożony smak dania.

Jest to również podstawa do wspaniałego zapiekanego makaronu z sardynkami, bardzo typowego dla Sycylii. Wariacja z makaronem i miecznikiem będzie poniżej.

Xo, Lilka


Na  4  porcje 
Składniki:

4 steki z miecznika
1 koper włoski
garść rodzynek
4 ząbki czosnku
4 filety z sardeli
1 cytryna pokrojona w cienkie plastry
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
oliwa z oliwek

1 cebulka i szczypior pokrojone w plasterki
duża garść naci z kopru włoskiego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny

½ szklanki prażonych orzechów pinii
 zielona pietruszka 

Wykonanie:

Koper włoski kroimy na 4 części, wykrajamy głąb i kroimy koper na mandolinie w cienkie piórka. Układamy koper na dnie naczynia do pieczenia, posypujemy koper rodzynkami.

Na fenkule układamy równomiernie steki z miecznika. Następnie obok steków rozkładamy czosnek. Posypujemy wszystko posiekanymi filetami z sardeli oraz ostrą papryką. Przyprawiamy wszystko pieprzem i odrobiną soli. Na koniec, na wierzchu rozkładamy plasterki cytryny i skrapiamy wszystko oliwą.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

Podczas gdy ryba się piecze podsmażamy cebulkę w oliwie. Nać kopru sparzamy, siekamy i miksujemy z cebulką i oliwą na gładki sos.

Podajemy miecznika na łożu z kopru skropionego sosem z naci fenkuła i sokiem z cytryny. Posypujemy pinolami.

Wariacja z makaronem:

dodatkowe składniki:

pół paczki makaronu penne rigate
4 łyżki bułki tartej
oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni podsmażamy koper włoski pokrojony w piórka, rodzynki, czosnek, sardele i ostrą paprykę. Doprawiamy wszystko sokiem z cytryny, małą ilością soli i pieprzem. Dodajemy steki z miecznika i dusimy.

Podczas gdy ryba się smaży podsmażamy cebulkę w oliwie. Nać kopru sparzamy, siekamy i miksujemy z cebulką i oliwą na gładki sos.

Miecznika wyjmujemy na osobny talerz.  Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i sos z kopru, mieszamy dokładnie.

Przekładamy makaron do żaroodpornego naczynia. Posypujemy go pinolami, na wierzchu układamy steki z miecznika i plastry cytryny. Całość posypujemy bułka tartą  i skrapiamy oliwą z oliwek.

Zapiekamy aż bulka się zarumieni. Podajemy posypane pietruszką.

Smacznego.
bazar Vucciria w Palermo