Nowa, letnia wersja ciasta migdałowego.
Dzisiaj dodałam czereśnie. Czereśnie i migdały to bardzo dobre połączenie.
Ciasto jest lekkie, delikatne i
słodkie, poprzetykane słodko-cierpkimi czereśniami.
Polecam podanie go z sosem wiśniowym
lub czereśniowym dla kontrastu koloru i zbalansowania smaku.
Smacznego,
Xo, Lilka
1 tortownica o średnicy 25 cm lub dwie o średnicy 15 cm
Składniki:
biszkopt migdałowy
½ szklanki mąki
2/3 szklanki mielonych migdałów
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
½ szklanki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g masła, stopionego i schłodzonego
garść czereśni
cukier puder
Wykonanie:
W
miseczce przesiewamy mąkę oraz mąkę migdałową z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Jeżeli nie mamy mąki migdałowej możemy 2/3 szklanki migdałów zmiksować z ½ szklanki
mąki i proszkiem do pieczenia. Efekt będzie tan sam.
Oddzielamy
żółtka od białek. W małym rondelku topimy masło.
W
misce ubijamy białka z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej
piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym. Do jajek
dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Delikatnie dodajemy stopione masło.
Masę
przekładamy do formy i układamy w niej równomiernie czereśnie przekrojone na
pół.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem
czy ciasto jest upieczone.
Przed
podaniem posypujemy obficie ciasto cukrem pudrem.