biszkopt migdałowy z czereśniami - almond cake with cherries

Nowa, letnia wersja ciasta migdałowego. Dzisiaj dodałam czereśnie. Czereśnie i migdały to bardzo dobre połączenie.

Ciasto jest lekkie, delikatne i słodkie, poprzetykane słodko-cierpkimi czereśniami.

Polecam podanie go z sosem wiśniowym lub czereśniowym dla kontrastu koloru i  zbalansowania smaku.

Smacznego,

Xo, Lilka


1 tortownica o średnicy 25 cm lub dwie o średnicy 15 cm

Składniki:

biszkopt migdałowy

½ szklanki mąki
2/3 szklanki mielonych migdałów
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
½ szklanki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g masła, stopionego i schłodzonego

garść czereśni

cukier puder

Wykonanie:

W miseczce przesiewamy mąkę oraz mąkę migdałową z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Jeżeli nie mamy mąki migdałowej możemy 2/3 szklanki migdałów zmiksować z ½ szklanki mąki i proszkiem do pieczenia. Efekt będzie tan sam.

Oddzielamy żółtka od białek. W małym rondelku topimy masło.

W misce ubijamy białka z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym. Do jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Delikatnie dodajemy stopione masło.

Masę przekładamy do formy i układamy w niej równomiernie czereśnie przekrojone na pół.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Przed podaniem posypujemy obficie ciasto cukrem pudrem.