Może służyć jako sos do ciasta albo
zupa na deser - sos owocowy (coulis) ma wszechstronne zastosowania. Wspaniale
sprawdza się jako sos do zwykłej babki piaskowej lub biszkoptu. Z kilkoma
owocami można stworzyć w prosty sposób efektowny deser.
W okresie wiosenno-letnim bardzo
często na deser podaję zupy owocowe aromatyzowane na różny sposób. Świetnie
smakują z lodami.
Tym razem sos wiśniowy posłużył do
dodania dodatkowego wymiaru smaku i kontrastu do ciasta migdałowego z
czereśniami.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Składniki:
|
1/2 kg świeżych lub mrożonych wiśni lub czereśni bez pestek
|
skórka
i sok z 1/2 cytryny
|
4
łyżki cukru
|
Wykonanie:
Wiśnie
miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko
rozmrażamy).
Dodajemy
skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez gęste sito.
Przekładamy
z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji
gęstego syropu.
|