sos wiśniowy – cherry coulis


Może służyć jako sos do ciasta albo zupa na deser - sos owocowy (coulis) ma wszechstronne zastosowania. Wspaniale sprawdza się jako sos do zwykłej babki piaskowej lub biszkoptu. Z kilkoma owocami można stworzyć w prosty sposób efektowny deser.

W okresie wiosenno-letnim bardzo często na deser podaję zupy owocowe aromatyzowane na różny sposób. Świetnie smakują z lodami.

Tym razem sos wiśniowy posłużył do dodania dodatkowego wymiaru smaku i kontrastu do ciasta migdałowego z czereśniami.

Xo, Lilka


Składniki:

1/2  kg świeżych lub mrożonych wiśni lub czereśni bez pestek
skórka i sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Wiśnie miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).

Dodajemy skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez gęste  sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.