nagroda w konkursie Meci Chef! - Merci Chef! competition

tarteletki z sufletem z serka koziego Merci Chef!  i konfitowanymi pomidorkami- tartelettes of goat cheese Merci Chef! and confit tomatoes

Właśnie otrzymałam przesylkę od Merci Chef! - piękny kosz piknikowy jako nagrodę w konkursie na danie z sera Merci Chef!.
Nagrodami były IPad 4 Retina i 10 koszy piknikowych.

Zamieszczam poniżej przepis, za który otrzymałam nagrodę. 

Smacznego.
Xo, Lilka



Na 6 porcji  - 6 tarteletek o średnicy 10 cm lub jednej dużej o średnicy 24 cm

Składniki:

kruche ciasto:
1 szklanka mąki
¼ szklanki orzechów laskowych, zmielonych
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 żółtko

nadzienie:
1 serek kozi Merci Chef, mini-buche naturalny
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 białka ubite na sztywną pianę
sól i pieprz
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
6 gałązek tymianku

konfitowane pomidory:

2 gałązki pomidorków cherry – ok. 24-30 sztuk
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu malinowego lub lipowego
6 gałązek tymianku
sól i pieprz
1 łyżka octu malinowego


kruche ciasto

Z mąki, orzechów laskowych, cukru, soli, masła i żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. 

Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez 30 minut. 

Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut. Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10 minut.

W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi Merci Chef z żółtkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy parmezan i świeży tymianek. Dodajemy ubite białka w 3 partiach, delikatnie mieszamy aby białka nie opadły.

Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z serka koziego, pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.

Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej z konfiturą z pomidorków i zieloną sałatą.



Gałązki pomidorków tniemy na 6 części. Na pomidorkach nacinamy nożem skórkę i pomidorki blanszujemy we wrzątku, hartujemy w lodowatej wodzie i ściągamy skórkę.

W malej patelni lub rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy miód i wkładamy pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 

Konfitujemy  przez około 10 minut, dodajemy ocet malinowy i gotujemy przez następne  5 minut.