tarteletki z sufletem z serka koziego Merci Chef! i konfitowanymi pomidorkami- tartelettes of goat cheese Merci Chef! and confit tomatoes
Właśnie otrzymałam przesylkę od Merci Chef! - piękny kosz piknikowy jako nagrodę w konkursie na danie z sera Merci Chef!.
Nagrodami były IPad 4 Retina i 10 koszy piknikowych.
Zamieszczam poniżej przepis, za który otrzymałam nagrodę.
Smacznego.
Xo, Lilka
Na 6 porcji - 6 tarteletek o średnicy 10 cm lub jednej
dużej o średnicy 24 cm
Składniki:
kruche ciasto:
1 szklanka mąki
¼ szklanki orzechów laskowych, zmielonych
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 żółtko
nadzienie:
1 serek kozi Merci Chef, mini-buche naturalny
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 białka ubite na sztywną pianę
sól i pieprz
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
6 gałązek tymianku
konfitowane pomidory:
2 gałązki pomidorków cherry – ok. 24-30 sztuk
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu malinowego lub lipowego
6 gałązek tymianku
sól i pieprz
1 łyżka octu malinowego
kruche ciasto
Z mąki, orzechów laskowych, cukru, soli, masła
i żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy
w dysk i owijamy folią spożywczą.
Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło
przez 30 minut.
Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym
dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut.
Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10
minut.
W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi
Merci Chef z żółtkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy
parmezan i świeży tymianek. Dodajemy ubite białka w 3 partiach, delikatnie
mieszamy aby białka nie opadły.
Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z
serka koziego, pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej z
konfiturą z pomidorków i zieloną sałatą.
Gałązki
pomidorków tniemy na 6 części. Na pomidorkach nacinamy nożem skórkę i pomidorki
blanszujemy we wrzątku, hartujemy w lodowatej wodzie i ściągamy skórkę.
W
malej patelni lub rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy miód i wkładamy
pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Konfitujemy przez około 10 minut, dodajemy ocet malinowy
i gotujemy przez następne 5 minut.