kurczak w sosie cytrynowo-kaparowym piccata - chicken piccata

Kurczak piccata robiony na sposób włoski jest idealną potrawą na lato. Ma bardzo orzeźwiający smak i przygotowuje się go bardzo szybko. 

Sok cytrynowy, kapary i świeże zioła w maślanym sosie oblewają kruche i soczyste fileciki z kurczaka.  Pycha.

Możemy w tym sosie przyrządzić ryby, filety z indyka, eskalopki wieprzowe, nawet grilowane warzywa. Doskoanły też do grillowanych mięs.

Xo, Lilka


Porcja na 4 osoby
Składniki:

24 polędwiczki z kurczaka lub 2 całe piersi pokrojone w cienkie eskalopki
sól i pieprz
2 łyżki mąki
oliwa
2 cytryny
2 łyżki kaparów w soli
1 ćwiartka kostki masła
1 łyżka posiekanej pietruszki

4 garście rukoli

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy.  Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Kapary spłukujemy na sitku z soli.

Kurczaka obtaczamy w mące, doprawionej solą i pieprzem. Smażymy kurczaka w oliwie z dwóch stron aż się lekko zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz, przykrywamy folią.

Do patelni do oleju po smażeniu dolewamy  sok z cytryny i  skórkę otartą z cytryny, zagotowujemy, dodajemy kapary i masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Do patelni wkładamy z powrotem kurczaka i mieszamy dokładnie aby mięso pokryć sosem.