Kurczak piccata robiony na sposób włoski jest idealną potrawą na lato. Ma bardzo orzeźwiający smak i przygotowuje się go bardzo szybko.
Sok cytrynowy, kapary i świeże zioła w maślanym sosie oblewają kruche i soczyste fileciki z kurczaka. Pycha.
Możemy w tym sosie przyrządzić ryby, filety z indyka, eskalopki wieprzowe, nawet grilowane warzywa. Doskoanły też do grillowanych mięs.
Xo, Lilka
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
24 polędwiczki z kurczaka lub 2 całe piersi pokrojone w
cienkie eskalopki
sól i pieprz
2 łyżki mąki
oliwa
2 cytryny
2 łyżki kaparów w soli
1 ćwiartka kostki masła
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 garście rukoli
Wykonanie:
Kurczaka
myjemy i osuszamy. Cytryny myjemy
dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Kapary
spłukujemy na sitku z soli.
Kurczaka
obtaczamy w mące, doprawionej solą i pieprzem. Smażymy kurczaka w oliwie z
dwóch stron aż się lekko zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz,
przykrywamy folią.
Do
patelni do oleju po smażeniu dolewamy
sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, zagotowujemy, dodajemy kapary i
masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Do patelni wkładamy z powrotem kurczaka i mieszamy dokładnie aby mięso pokryć sosem.