napoleonki malinowe - raspberry millefeuille


Inna wersja napoleonki, tym razem z malinami. Równie atrakcyjna jak truskawkowo-waniliowa.

Możemy maliny podać też z kremem waniliowym czy cytrynowym. Bardzo eleganckie i łatwe do zrobienia.

Tutaj też wycięłam z ciasta krążki, ale bardziej efektywne jest wycięcie prostokątów.

Xo, Lilka



na 6 napoleonek
Składniki:

6 płatów ciasta francuskiego

mus malinowy

2 jajka
4 łyżki cukru
1 koszyczek malin
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie mascarpone
1 łyżka żelatyny

koszyczek malin
cukier puder do podania

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Na blasze do pieczenia układamy płaty gotowego ciasta francuskiego. Płaty przykrywamy inną blachą tej samej wielkości i obciążamy blachę równomiernie aby ciasto francuskie nie rozwarstwiło się.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut aż będzie złote. Po ostudzeniu kroimy każdy płat na 3 równe części.
mus malinowy

W niskim rondelku zagotowujemy wodę.

Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy 2 żółtka z cukrem i wanilią oraz rozgniecionymi malinami.

Miskę stawiamy na garnek z gotującą się wodą i gotujemy krem na parze do zgęstnienia. Przecieramy przez gęste sito a następnie dodajemy mascarpone dokładnie mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody i czekamy aż spęcznieje. Przekładamy do garnka i zagotowujemy a następnie dodajemy żelatynę do kremu malinowego.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu. Przykrywamy folią bezpośrednio na powierzchni musu i odstawiamy do ostudzenia.

składanie

Na talerzu robimy mały kleks z musu i na to kładziemy jeden płat ciasta. Na ciasto wykładamy mus i przykrywamy kolejnym płatem ciasta.

Na drugiej warstwie wykładamy starannie maliny, na wierzch malin wykładamy trochę musu i wszystko przykrywamy ostatnim płatem ciasta.

Wszystko posypujemy cukrem pudrem i na wierzchu przyozdabiamy maliną.