A tym razem inny rodzaj napoleonki –
sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów ułożona w stosik i przełożona
dodatkowo żółtą papryką.
Wygląda bardzo atrakcyjnie w różnych odcieniach
żółtego, ale możemy też zrobić ją z czerwonych pomidorów i papryki, lub też
poprzekładać kolory.
Xo, Lilka
Na 4 porcje
Składniki:
2 papryki pieczone, obrane ze skóry
16 pomidorów pokrojonych w plastry
2 mozzarelle
liście bazylii
sól i pieprz
4 garście rukoli
winegret pomidorowy
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Z
papryki wykrajamy koła, można je wyciąć szklanką, albo okrągłą wycinarką do
ciastek. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Paprykę i mozzarellę lekko
doprawiamy pieprzem i solą.
Na środek
talerza wykładamy kolejno: plaster papryki, mozzarelli, kilka płatków
pomidorowych. Dodajemy jeszcze jedną warstwę.
Na
wierzchu kładziemy kilka listków rukoli i pół pomidorka koktajlowego.