sałatka z mozzarelli, żółtych pomidorów i pieczonej żółtej papryki – caprese salad of mozzarella, yellow tomatoes and yellow roasted peppers


A tym razem inny rodzaj napoleonki – sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów ułożona w stosik i przełożona dodatkowo żółtą papryką.

Wygląda  bardzo atrakcyjnie w różnych odcieniach żółtego, ale możemy też zrobić ją z czerwonych pomidorów i papryki, lub też poprzekładać kolory.

Xo, Lilka


 Na  4  porcje 
Składniki:

2 papryki pieczone, obrane ze skóry
16 pomidorów pokrojonych w plastry
2 mozzarelle
liście bazylii

sól i pieprz
4 garście rukoli
winegret pomidorowy
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Z papryki wykrajamy koła, można je wyciąć szklanką, albo okrągłą wycinarką do ciastek. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Paprykę i mozzarellę lekko doprawiamy pieprzem i solą.

Na środek talerza wykładamy kolejno: plaster papryki, mozzarelli, kilka płatków pomidorowych. Dodajemy jeszcze jedną warstwę.

Na wierzchu kładziemy kilka listków rukoli i pół pomidorka koktajlowego.