Kilka lat temu, miałam okazję być w Paryżu w restauracji La Fontaine Gaillon należącej do Gerarda
Depardieu. Jest to bardzo modna restauracja w
pobliżu opery paryskiej, mieszcząca się w pięknej kamienicy przy placu Gaillon.
Wspaniałe jedzenie, proste, wiejskie i
sezonowe. Jak przez mgłę pamiętam co jedliśmy: pyszną rybę z karczochami i niezwykle kremowo-maślane puree z ziemniaków. Rzeczą, której smak najlepiej pamiętam do dzisiaj to napoleonka z kremem waniliowym i truskawkami.
Była pyszna. Bardzo cienkie i kruche ciasto francuskie pokrojone w prostokąty, przełożone kremem waniliowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Była pyszna. Bardzo cienkie i kruche ciasto francuskie pokrojone w prostokąty, przełożone kremem waniliowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Dzisiaj postanowiłam odtworzyć jej
smak i pokazać Wam, jak łatwo i prosto można zrobić ten wykwintny deser.
Xo, Lilka
na
6 napoleonek
Składniki:
6 płatów
ciasta francuskiego
budyń waniliowy
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mleka
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
truskawki pokrojone
w plasterki
cukier puder
do podania
Wykonanie:
ciasto francuskie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Na blasze do pieczenia układamy płaty
ciasta francuskiego. Płaty przykrywamy inną blachą tej samej wielkości i
obciążamy blachę równomiernie aby ciasto francuskie nie rozwarstwiło się.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut aż
będzie złote.
Po ostudzeniu kroimy każdy płat na 3 równe
części. Ja wycięłam z ciasta krążki.
budyń waniliowy
W misce ubijamy 2 jajka z cukrem i
wanilią. W garnku podgrzewamy jedną szklankę mleka. Część mleka dodajemy do
jajek aby je zahartować, po czym dodajemy do jajek resztę gorącego mleka.
W połowie szklanki rozpuszczamy
skrobię i dodajemy ją do mieszanki jajek i mleka. Całość przelewamy do garnka i
gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.
Przecieramy przez gęste sito i
wkładamy do naczynia. Przykrywamy folią bezpośrednio na powierzchni budyniu i
odstawiamy do ostudzenia.
składanie
Na talerzu robimy mały kleks z budyniu
i na to kładziemy jeden płat ciasta. Na ciasto wykładamy budyń i na to kładziemy
plasterki truskawek zakładając jeden plasterek na drugi.
Na to kładziemy kolejny płat ciasta i
powtarzamy czynności. Na wierzch wykładamy ostatni płat ciasta.