napoleonka truskawkowa - strawberry napoleon


Kilka lat temu, miałam okazję być w Paryżu w restauracji La Fontaine Gaillon należącej do Gerarda Depardieu. Jest to bardzo modna restauracja w pobliżu opery paryskiej, mieszcząca się w pięknej kamienicy przy placu Gaillon.

Wspaniałe jedzenie, proste, wiejskie i sezonowe. Jak przez mgłę pamiętam co jedliśmy: pyszną rybę z karczochami i niezwykle kremowo-maślane puree z ziemniaków. Rzeczą, której smak najlepiej pamiętam do dzisiaj to napoleonka z kremem waniliowym i truskawkami. 

Była pyszna. Bardzo cienkie i kruche ciasto francuskie pokrojone w prostokąty, przełożone kremem waniliowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki.

Dzisiaj postanowiłam odtworzyć jej smak i pokazać Wam, jak łatwo i prosto można zrobić ten wykwintny deser.

Xo, Lilka


na 6 napoleonek
Składniki:

6 płatów ciasta francuskiego

budyń waniliowy
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5  szklanki mleka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

truskawki pokrojone w plasterki
cukier puder do podania

Wykonanie:

ciasto francuskie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Na blasze do pieczenia układamy płaty ciasta francuskiego. Płaty przykrywamy inną blachą tej samej wielkości i obciążamy blachę równomiernie aby ciasto francuskie nie rozwarstwiło się.

Pieczemy w piekarniku przez 30 minut aż będzie złote.

Po ostudzeniu kroimy każdy płat na 3 równe części. Ja wycięłam z ciasta krążki.

budyń waniliowy

W misce ubijamy 2 jajka z cukrem i wanilią. W garnku podgrzewamy jedną szklankę mleka. Część mleka dodajemy do jajek aby je zahartować, po czym dodajemy do jajek resztę gorącego mleka.

W połowie szklanki rozpuszczamy skrobię i dodajemy ją do mieszanki jajek i mleka. Całość przelewamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.

Przecieramy przez gęste sito i wkładamy do naczynia. Przykrywamy folią bezpośrednio na powierzchni budyniu i odstawiamy do ostudzenia.

składanie

Na talerzu robimy mały kleks z budyniu i na to kładziemy jeden płat ciasta. Na ciasto wykładamy budyń i na to kładziemy plasterki truskawek zakładając jeden plasterek na drugi.

Na to kładziemy kolejny płat ciasta i powtarzamy czynności. Na wierzch wykładamy ostatni płat ciasta.

Wszystko posypujemy cukrem pudrem i na wierzchu kładziemy truskawkę pokrojoną w plasterki i rozłożoną w wachlarzyk.