niedziela, 9 listopada 2014

GRZANKI Z CHAŁKI Z GĘSIĄ WĄTRÓBKĄ - CHALLAH CROSTINI WITH FOIE GRAS



Ta przystawka należy do bardzo świątecznych dań. Na wielką okazję, ale i nie tylko, będzie jak znalazł.

Grzanki z chałki z gęsią wątróbką. Piękne wizualnie i będące połączeniem niesamowitych słodko-kwaśnych, bogatych smaków.

Ciasto nasączone zostało sokiem z limonki, posmarowane masłem i gęsią wątróbką, posypane pistacjami, a następnie zapieczone. Chrupiące z zewnątrz, słodkie, kwaskowate i kremowe od wątróbki.  

Pycha.

xo



Na 4 osoby

Składniki:

8 grubych kromek z chałki
sok i skórka z limonek
masło
gęsia wątróbka
mielone pistacje,
owoce granatu

Wykonanie:

Na blaszce do pieczenia układamy kromki chałki, każdą kromkę skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy startą skórką; smarujemy grzanki masłem, a na wierzchu rozsmarowujemy cienką warstwę foie gras.

Posypujemy wierzch posiekanymi pistacjami  i pieczemy 20 minut.

Podajemy obsypane  nasionami granatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz