sobota, 22 listopada 2014

PANETTONE ZAPIEKANE POD ORZECHAMI LASKOWYMI I IMBIREM - BOSTOCK ARABELLA - PANETTONE TOASTED WITH HAZELNUT AND GINGER FRANGIPANE



Pamiętacie bostock – przepyszne miękkie i zarazem chrupiące grzanki z migdałami? Dzisiaj pora na bostock arabella – grzanki z orzechami laskowymi i imbirem.

Co za smak! Dla odmiany zrobiłam te grzanki na włoskiej drożdżówce panettone. Pyszny krem z orzechów laskowych połączony z lekko ostrym, wyrazistym smakiem imbiru.

xo


Na 4-8 osób

Składniki:

8 grubych kromek z panettone

syrop imbirowy
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżki cukru
¼ szklanki wody

krem  z orzechów laskowych
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kandyzowanego imbiru
½  łyżeczki soli
¼  szklanki masła
2 jajka

siekane orzechy laskowe i imbir kandyzowany

Wykonanie:

W rondelku zagotowujemy sok z cytryny z dodatkiem skórki, wody, startego imbiru i cukru. Redukujemy na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę.

Do miksera wkładamy składniki na krem: orzechy laskowe, cukier i sól. Miksujemy wszystko aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy jajka i masło oraz kawałki kandyzowanego imbiru. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.

Na blaszce do pieczenia układamy kromki panettone, każdą kromkę polewamy 1 łyżką syropu a na wierzchu smarujemy 1 łyżką kremu frangipane.

Posypujemy wierzch posiekanymi orzechami laskowymi z imbirem i pieczemy 20 minut.

Na podstawie Pierre Herme  "Pastries".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz