czwartek, 27 listopada 2014

ROLADKI RYBNE W CYTRYNOWYM SOSIE MAŚLANYM - FISH ROULADES IN LEMON BEURRE BLANC




To bardzo proste, zdrowe acz niezwykle efektowne danie.  Ryba  została zwinięta w roladki, w środku zawinięty został plasterek marchewki i cukinii. Całość ugotowałam na parze na podłożu ze świeżych warzyw korzeniowych. Niby nic szczególnego, jednak sos maślany na bazie cytryny wynosi tę rybę na wyżyny smaku.

To wspaniały sos, do tej pory pozostający sekretem szefów kuchni. Ma słodko-kwaśny, winny i maślany smak.

Na tej samej bazie,  tylko z dodatkiem octu z czerwonego wina i porto robimy różowy sos winny (beurre rouge). Mój sos ma lekko różowy odcień od szalotki, a dzięki użyciu białej cebulki będzie miał ciepły, maślany kolor.

Polecam!

xo 


Na 4 porcje

Składniki:

2 do 4 duże filety z białej ryby: 2 sandacz, 4 sola, 2 dorsz
1 marchewka pokrojona wzdłuż w cienkie plastry
1 mała cukinia pokrojona wzdłuż w cienkie plastry
aól i pieprz

jedna marchew pokrojona w plasterki
pół selera pokrojonego w plastry
jedna pietruszka pokrojona w plastry
liść laurowy
ziele angielskie
białe wino (opcjonalnie)

1 szalotka lub mała biała cebula, drobno posiekana
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki białego wina lub octu winnego białego
sól i pieprz
¼ kostki masła, pokrojonego na kostkę o wielkości 1,5 cm


Wykonanie:

Rybę  myjemy, każdy płat kroimy na 2-3 części wzdłuż. Suszymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kładziemy rybę na blat, na  rybie układamy plaster marchewki i cukinii. Zwijamy w roladkę, zabezpieczamy je wykałaczkami.

W płaskim rondlu lub patelni, w niewielkiej ilości wody, zagotowujemy warzywa: marchew, pietruszkę i seler pokrojone w plasterki. Na warzywach układamy rybę, gotujemy na parze, na małym ogniu przez ok 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy beurre blanc: w rondelku zagotowujemy posiekaną cebulkę z sokiem i winem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy na wolnym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodajemy stopniowo masło małymi porcjami aby uzyskać z sosu postać zemulgowaną.

Na talerz wykładamy marchewki z bulionu, na których umieszczamy roladki z ryby. Rybę polewamy sosem. Posypujemy pietruszką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz