Wspaniały sos, do tej pory
pozostający sekretem szefów kuchni. Ma słodko-kwaśny, winny i maślany smak.
Dzięki niemu w prosty
sposób można dodać smaku i charakteru różnym potrawom.
Szczególnie dobrze pasuje
do prostych eskalopków z indyka albo do łososia. Jest doskonały w parze z grillowanymi warzywami.
Na tej samej bazie, tylko z dodatkiem octu z białego wina i białego wina robimy biały sos winny (beurre blanc) wspaniale komponujący się z wiekszością ryb i wiosennymi warzywami jak np. szparagi.
Jest to też podstawa przy robieniu sosu berneńskiego, do którego zagotowujemy szalotki z octem, winem i estragonem. Dalej postepujemy jak z sosem holenderskim. Proste, prawda?
Polecam,
Xoxo, Lilka
Składniki:
1 szalotka lub czerwona
cebula, drobno posiekana
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki porto ruby
sól i pieprz
¼ kostki masła,
pokrojonego na kostkę o wielkości 1,5 cm
Wykonanie:
W rondelku zagotowujemy posiekaną
cebulkę z octem i winem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu,
aż prawie cały płyn wyparuje. Dodajemy stopniowo masło małymi porcjami aby uzyskać z sosu postać zemulgowaną.